Zo regel jij meer opleidingsbudget

Financials die flink willen investeren in hun ontwikkeling, kunnen beter niet kiezen voor een klein bedrijf. Wil je toch mogelijkheden creëren? Lees deze tips.

Eigenlijk is de reden vrij simpel: grotere organisaties geven hun medewerkers vaak veel meer kansen zich te ontwikkelen door middel van trainingen, opleidingen en cursussen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair, in samenwerking met Nyenrode en de Hogeschool van Amsterdam.
 
Klein maar fijn?
 
Wat betreft opleidingsmogelijkeden in het bedrijfsleven en bij de overheid geldt meestal de regel: hoe groter de organisatie, hoe meer opleidings- en ontwikkelmogelijkheden. Dat stellen de onderzoekers op basis van vragenlijsten onder zo’n 100.000 ondervraagden (medewerkers in vast en tijdelijk dienstverband). 
 
Bij werkgevers met meer dan duizend medewerkers is het percentage mensen dat een cursus of opleiding volgde 59 procent. Naarmate de organisatie kleiner wordt, daalt dat geleidelijk naar zo’n 38 procent. Dus ja, kies je voor een kleinere organisatie, reken dan op minder opleidingsmogelijkheden.
 
Dit is het probleem
 
Toch is een kleine – of misschien wel grote – nuancering hier op z’n plaats. Het feit dat medewerkers aangeven geen opleiding te hebben gevolgd, betekent niet dat hun werkgever deze mogelijkheden niet biedt.
 
Hoe maak je, ook in een kleine organisatie, dan aanspraak op meer opleidingskansen, en dus budget? Een beetje achtergrondkennis:
 
Een bekend ‘probleem’ onder werkgevers is dat een groot deel van het jaarlijkse opleidingsbudget ligt te verstoffen. In de meeste organisaties komt dit budget praktisch nooit op. Medewerkers vragen er niet altijd om, en de HR-afdeling en leidinggevenden dringen er niet op aan. Vaak een kwestie van tijd.
 
‘Aanpassingsvermogen’ is het toverwoord
 
Maar geloof ons: werkgevers hebben er enorm veel baat bij wanneer jij je voortdurend blijft ontwikkelen. En dat weten ze. Voor bedrijven draait alles momenteel namelijk om een ding: aanpassingsvermogen.
 
De (technologische) ontwikkelingen in technologie gaan snel – mocht je dat nog niet hebben gemerkt – en in vergelijking met enkele jaar geleden zijn vaardigheden vandaag de dag niet meer na vijf, maar al na twee jaar verouderd. Wanneer je dit soort gevolgen voor jouw werk inzichtelijk weet te maken, heb je een overtuigende business case voor meer opleidingsmogelijkheden (en dus budget).
 
Bovendien: als finance professional heb je een goede onderhandelingspositie. Gebruik deze dus.
 
Liever ontwikkeltijd dan geld
 
In grotere organisaties (zeker die van meer dan duizend medewerkers) is opleiding doorgaans veel beter georganiseerd. Deze hebben vaak een ontwikkelingsfunctionaris (of zelfs een heel team) die opleiding en ontwikkeling onder het personeel stimuleert. Daardoor weten medewerkers de weg naar opleiding veel beter te vinden.
 
Maar, een tweede nuancering, opleiding is niet alles. Staar je niet blind op trainingen en cursussen. Een groot deel van je professionele ontwikkeling gebeurt gewoon tijdens het werk, via coaching, contact met collega’s of door het bijhouden van nieuws en ontwikkelingen in je sector.
 
En vergeet niet: door te experimenteren – lees: fouten maken – leer je het meest. Zijn de opleidingsmogelijkheden beperkt, dring dan bij je werkgever aan op meer vrije uren voor nieuwe projecten. Is misschien nog wel leuker ook.

Gerelateerde artikelen