Ziet u door alle woonverzekeringen het bos ook niet meer?

Nederland staat bekend als een van de meest oververzekerde landen ter wereld. Misschien wel omdat we het ons kunnen permitteren als welvarend land, maar misschien ook omdat we ervan houden dat alles goed geregeld is als er dingen misgaan. Maar hoe zit het eigenlijk met woonverzekeringen? Weet u wat er wel en niet verzekerd kan worden - en welke polis het beste bij u past?

Als het gaat om uw eigen woonruimte en die van uw dierbaren, is het heel fijn wanneer u ervan op aan kunt dat u niet opeens met lege handen komt te staan wanneer er onverhoopt iets gebeurt met uw huis of met uw spullen. Daarom bieden de meeste Nederlandse verzekeraars verschillende soorten woonverzekeringen aan voor schade in, aan, of rondom uw woning.

De inboedel- en opstalverzekering zijn veruit de bekendste. Maar zoals bij alle verzekeringen kunnen de voorwaarden en kleine lettertjes van deze woonverzekeringen nogal verschillen per aanbieder. Is er sprake van eigen risico? Welke soorten schade aan het huis, of aan de inboedel worden er wel (of niet!) vergoed? Tot welke bedragen is welk type schade precies verzekerd?

Zoek de woonverzekering die het gunstigst uitkomt bij uw risicoprofiel

Bij de meeste woonverzekeringen moet er nogal wat informatie over de eigen leefsituatie worden ingevuld als u achter de exacte hoogte van uw premie wil komen. De samenstelling van het huishouden, uw leeftijd, postcode en huisnummer zijn voor verzekeraars indicatoren voor het risico op schade. Ook het netto-inkomen wordt vaak meegewogen in het risicoprofiel, omdat verzekeraars hiermee de waarde van de inboedel proberen in te schatten. Ook het gebied waar u woont, stad, of platteland, kan van invloed zijn op het risico dat verzekeraars berekenen op bepaalde soorten schade (inbraak, overstromingen, omvallende bomen, etc.).

Is er sprake van bijzondere inboedel, heeft u bijvoorbeeld dure technische apparatuur in huis, of een grote hoeveelheid prijzige sierraden, dan kan het raadzaam zijn om goed te controleren wat de maximum dekking is van een inboedelverzekering, of dat een aanvullende dekking nodig is om dit risico in te perken. Aan de andere kant is het ook slim om na te denken of u misschien niet in aanmerking komt voor korting. Zo kan het gecertificeerde beveiligingssysteem van uw huis u bij sommige verzekeraars ook weer een flinke som opstal-premie besparen.

Goed oriënteren helpt u verder

Het loont zeker om uzelf vooraf goed te oriënteren op verschillende woonverzekeringen. Daarvoor kunt u terecht bij verschillende vergelijkingswebsites. Maar als u het echt zeker wilt weten, moet u natuurlijk zelf op onderzoek uit. Verzekeringspolissen – ook die van woonverzekeringen – zijn uiteindelijk bijna altijd maatwerk, omdat ook ieder huis en iedere inboedel anders is. Overweegt u een woonverzekering te nemen, maar weet u nog niet precies wat voor een verzekering het beste bij past bij uw risicoprofiel? Bij Allsecur kunt u terecht voor een aantrekkelijk en concurrerend aanbod van inboedel- en opstalpolissen. Alle voorwaarden duidelijk op een rij, toegelicht op een overzichtelijke website en een handige interactieve online tool waarmee u zelf uw premie kunt berekenen. Wel zo transparant!