Willibrord Blom, Corporate Controller Qurius: ‘Controller moet inventief zijn’

fallback
Willibrord Blom legde nét de laatste hand aan de verzelfstandiging van Magnus Management Consultants, tot voor kort nog onderdeel van Qurius. Het management consulting bedrijf wil productonafhankelijk zijn en gaat daarom verder zonder het moederbedrijf. Aan Blom en zijn team de taak om de management buy-out te begeleiden.

Corporate Controller Willibrord Blom heeft een drukke tijd achter de rug. De inkt van het contract waarmee Magnus Management Consultants – onderdeel van het bedrijf waar Blom in 2001 in dienst trad – zich loskoppelde van het moederbedrijf is nog maar net droog.


De voormalige dochteronderneming van Qurius wil productonafhankelijk zijn. ‘Dan is het niet logisch om een moederbedrijf met een Microsoft-strategie te hebben. Qurius richt zich voornamelijk op architectuur, realisatie en beheer van business- en ict-oplossingen.


Microsoft-software vormt het fundament. Deze strategische focus hebben we begin dit jaar aangescherpt. In de groep richt Qurius Advanced Solutions zich op professionele softwareontwikkeling en integratie en Qurius Business Solutions op branchespecifieke bedrijfsapplicaties.


Qurius Infrastructure Solutions verzorgt ontwerp en beheer van ict-infrastructuren. De oplossing voor Magnus was een buy-out. Magnus gaat zelfstandig verder.’


Het bedrijf telt inmiddels 313 medewerkers. ‘We zijn enorm gegroeid de laatste tijd. In 2001, toen we meer buitenlandse vestigingen hadden, werkten er wereldwijd 300 tot 400 medewerkers. Een jaar later waren er, alleen in Nederland, nog 100 mensen in dienst. Dit jaar zitten we alweer bijna op het niveau van toen ik hier binnenkwam.’


Dubbelrol
Blom heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de buy-out. ‘Een dubbelrol. Naast corporate controller van Qurius, was ik ook business line controller namens Magnus. Ik zat dus zowel voor de kopende als voor de verkopende partij aan tafel.


Dat maakte het af en toe lastig om objectief te blijven. Er waren twee belangen te verdedigen. Gelukkig is alles allemaal goed gekomen. Het was ook geen vijandige verkoop. Als dit niet een vrijwillige verkoop was geweest, was mijn dubbelrol niet mogelijk geweest.’


Hij is er trots op dat de buy-out is gelukt. Blom ziet het als een afscheid van het bedrijf waar hij begon. ‘Ik sta volledig achter de keuze om het bedrijf los te laten. Het is het laatste stapje van de strategie die in 2002 is ingezet.’ Toen waren het magere jaren.


‘De activiteiten werden omgevormd naar nieuwe, winstgevende activiteiten. Dat werpt nu zijn vruchten af. Het is leuk om dat proces in al die jaren mee te maken.’ Blom heeft geen heimwee naar hoe het bedrijf vroeger was.


‘Toen ik in 2001 bij Magnus begon, was het bedrijf heel internationaal georiënteerd. De financiële informatie was afkomstig uit zes Aziatische landen, uit de USA en de Benelux. Er waren zoveel zaken om rekening mee te houden. Allereerst natuurlijk het tijdsverschil, een cultuurverschil en de quasi onwil om iets te doen. Daardoor duurden de processen allemaal veel langer.


Met alleen vestigingen in Nederland en België zijn de lijnen veel korter. Als het echt niet gaat, stap je in de auto en rijd je er naar toe. Dat maakt het werk een stuk gemakkelijker. Gelukkig heb ik nog nooit in de auto hoeven stappen.’


Qurius heeft een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Dat betekent dat het bedrijf de jaarrekening moet opstellen volgens IFRS. ‘Dat kwam er ook even bij’, verzucht de geboren Aalsmeerder.


‘IFRS is iets wat van buitenaf op je afkomt. Weliswaar is dit niet zo’n gecompliceerd bedrijf en kennen we een eenvoudige balans met weinig activa. Bijna alle posten op de balans zijn cash. We waren al in 2003 gestopt met het afschrijven van goodwill. Feitelijk zijn we toen dus al begonnen met IFRS.


Daarnaast is de belastinglatentie in lijn gebracht met IFRS vereisten. De overgang was daardoor in ieder geval niet zo heel erg groot.’ Als bijzondere prestatie noemt Blom een project dat hij met zijn team in 2003 heeft voltooid.


‘Toen hebben we een acquisitie gedaan waarbij we de due diligence zelf hebben uitgevoerd. Puur uit kostenbesparing. Het bedrijf kwam uit een moeilijke situatie en daardoor ligt het kostenbewustzijn binnen de onderneming vrij hoog.’ Die zuinigheid heeft echter ook nadelen.


‘Je bent geneigd alles zelf te doen en dat is niet altijd even verstandig. Als er adviseur moet worden inschakeld, zeggen we al snel: doen we niet, want het kost teveel geld. In mijn beginperiode hier ging het economische goed. Er is een afglijder gemaakt, maar nu zijn we weer helemaal terug op weg naar boven. Als controller moet je inventief zijn. Niet te snel zeggen: het is zo, dus doen we het zo. In die periode is de financiële afdeling regelmatig op zoek gegaan naar een andere oplossing om kosten te besparen. Onder meer daarin hebben we onze meerwaarde.’


Zwarte cijfers
Een ander hoogtepunt in Blom’s carrière bij Qurius zijn de zwarte cijfers van 2004. ‘Dat waren de eerste tekenen dat we uit een slechte periode kwamen. In 2002 en 2003 stond het bedrijf op de rand van de afgrond, dicht bij een faillissement.


Er waren tijden dat ik maandelijks moest berekenen hoeveel ruimte we hadden om de salarissen en de kosten te betalen. Dat is niet goed voor je gemoedsrust. Er was echter het vertrouwen dat het bedrijf er weer bovenop zou komen. Dat was voor mij juist de uitdaging.’


Volgens Blom is het belangrijk dat collega’s elkaar regelmatig zien of spreken. ‘Niet alleen strikt zakelijk, maar ook privé. Collega’s moeten elkaar ook kunnen spreken over andere dingen dan alleen omzet. Ik vind het belangrijk om een goede onderlinge sfeer te creëren. Cijfers kunnen saai zijn, dus een goede sfeer op het werk is belangrijk. Mijn mensen moeten met plezier naar hun werk gaan.’


Blom ziet de toekomst positief tegemoet. ‘We richten ons op groei. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar 34 miljoen euro omzet gedraaid. Ondanks de beursnotering krijgen we weinig aandacht uit de financiële markt. Daar willen we verandering in brengen.


We willen het bedrijf uit het smallcap-segment halen. Dan krijgt het aandeel een betere waardering en volgen meer analisten het bedrijf. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor institutionele beleggingen, waarmee verdere groei makkelijker te realiseren is.’




Naam: Willibrord Blom
Leeftijd: 40
Bedrijf: Qurius
Functie: corporate controller
Werkzaamheden: opstellen jaarrekening, maandelijkse rapportage, analyse, beleidsvorming en juridische zaken (als de tijd het toelaat). Als corporate controller rapporteert Blom aan de CEO.
Opleiding: na het VWO ging Willibrord Blom werken en studeren aan het NIVRA. Na een jaar hield hij dat voor gezien en koos voor een andere weg: de studie Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Later volgde hij daar ook met succes de postdoctorale opleiding controlling.
Loopbaan: na zijn afstuderen ging hij aan de slag bij ING Lease als controller en vier jaar later stapte hij over naar ING Corporate Control & Finance. Sinds 2001 is Blom werkzaam bij Magnus Holding, sinds mei van dit jaar Qurius N.V. genaamd.
Hobby’s: gezin (2 zoons), vakantie, lezen, tennis en fitness.


Aantal fte in financiële functie: 8,5
Financieel systeem: Navision
Typering finance team: dedicaded, hart voor de zaak, toegewijd
Belangrijkste issue voor het team: groei


 

Gerelateerde artikelen