WhatsApp op de werkvloer, een haat-liefde verhouding

De populariteit van WhatsApp op de werkvloer neemt alsmaar toe. Maar dat leidt tot een behoorlijke dosis ergernis. Hoe hiermee om te gaan?

Uit een onderzoek van Tele2 is gebleken dat WhatsApp inmiddels plek vier in het rijtje van meest gebruikte communicatiemiddelen op de werkvloer heeft weten te veroveren. Nederlanders maken nog altijd het liefst gebruik van email, gevolgd door de telefoon (vast en mobiel). Tegenwoordig zit zo’n 75% van de werknemers in een werkgerelateerde WhatsApp groep. 

Maar naast die populariteit zorgt het gebrek aan gedragsregels ook voor wrijving op de werkvloer. Het is zelfs zo dat 46% van werkend Nederland het liefst direct uit zakelijke WhatsApp-groepen stapt.

Grootste irritatie

Collega’s die buiten werktijd van alles delen in de werk-appgroep wekken het meeste irritatie op (41%), gevolgd door collega’s die overal op reageren, altijd het laatste woord hebben of communiceren met veel hoofdletters en uitroeptekens. Als gevolg hiervan zijn veel werknemers en werkgevers de appgroep liever kwijt dan rijk.

Toch blijkt zakelijk WhatsApp-contact met collega’s toch ook aantoonbaar bevorderlijk voor de onderlinge relaties. De app zorgt in bijna de helft van de gevallen voor een betere band tussen collega’s.

De gedragsregels

Om de irritaties te verminderen en de voordelen van WhatsApp te versterken zou men er goed aan doen om gedragsregels op te stellen voor WhatsApp gebruik op de werkvloer. Zeker omdat dit in veel organisaties nog ontbreekt. 

Uit het onderzoek heeft Tele2 de volgende gedragsregels opgesteld:
1.    Geen privéberichten delen in zakelijke app-groep
2.    Niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bv. bij felicitaties.
3.    Alle informatie in één bericht plaatsen, niet in separate berichten

Lees hier de onderzoekspublicatie van Tele2

Gerelateerde artikelen