Het gevaar van die veelbelovende markt ver in China en India: pion worden in politieke spelletjes.

Het Amerikaanse FedEx dreigt in China op de zwarte lijst van buitenlandse bedrijven terecht te komen. Het excuus is dat het bedrijf binnenlandse zendingen soms op het verkeerde adres zou afleveren. Chinese staatsmedia benadrukken dat het allemaal niks te maken heeft met de rel rond Huawei in de VS.

Net als China haalt ook India het 'algemeen belang' aan om nieuwe importtarieven voor de VS te verklaren. Die moeten India meer dan 200 miljoen dollar opleveren. De beslissing komt kort nadat de VS de speciale behandeling van Indiase invoer aan banden heeft gelegd. India mocht de afgelopen twee jaar bijna 6 miljard dollar belastingvrij exporteren.

In een vandaag verschenen rapport bevestigt de EU dat wereldwijd het protectionisme toeneemt. De Europese Commissie telde in 2018 met 45 nieuwe maatregelen die de export uit de EU hinderden een recordaantal van 425 maatregelen in 59 landen. De afgelopen vijf jaar heeft de commissie 123 keer ingegrepen om handelsbarrières uit de weg te ruimen. Onder andere voor de export van Nederlands kalfsvlees naar China. Ook Rusland, India en Japan wierpen blokkades op voor EU producten.

Tientallen tips voor succesvol onderhandelen

Wil je deals succesvol afronden? Ga je goed voorbereid onderhandelen of gok je dat het wel goed komt? Krijg inzicht in tientallen succesvol bewezen onderhandelingstechnieken. Volg de toptraining Onderhandelen en verdien direct de investering terug bij je eerste deal.

Bekijk het programma

(bron: ANP)