Voor vier op de tien werkenden geven secundaire arbeidsvoorwaarden de doorslag bij aannemen baan.

Sociale aangelegenheden op het werk zoals borrels, etentjes en bedrijfsuitjes worden steeds vaker ingezet door werkgevers in vacatureteksten. Dat concludeert een onderzoek van Indeed, waarbij duizenden vacatures werden geanalyseerd op secundaire arbeidsvoorwaarden, en meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers werden ondervraagd naar hun voorkeuren op dat gebied. Inmiddels geven secundaire arbeidsvoorwaarden bij ruim vier op de tien werkenden de doorslag bij het kiezen en uiteindelijk aannemen van een baan. Een kwart van de werkgevers heeft werknemers zien vertrekken met secundaire arbeidsvoorwaarden als reden. Ongeveer een derde van de werkenden solliciteerde wel eens op een functie vanwege de goede secundaire arbeidsvoorwaarden of is weleens langer in een baan gebleven vanwege die reden.

De helft van de ondervraagde werkgevers en werknemers vindt dat bedrijfsuitjes tot de secundaire arbeidsvoorwaarden in een baan moeten behoren. Vier op de tien van hen vindt dat van etentjes of borrels. Tussen 2017 en 2019 werd bijna vier keer vaker door werkgevers in vacatures gesproken over gratis lunch op het werk. Het aantal vacatures waarin dat gebeurde over borrels met werk is in diezelfde periode zelfs met bijna negentig procent toegenomen. Ruim 62 procent van de werknemers onder de dertig jaar hecht belang aan borrels en etentjes. Van de werkenden boven de vijftig jaar vindt nog maar 44 procent borrels en etentjes belangrijk.

De cijfers laten verder zien dat werkgevers steeds vaker mensen voor een baan proberen te enthousiasmeren door in vacatureteksten te berichten over de mogelijkheid tot ontspanning op de werkvloer. Tussen 2017 en 2019 nam het aantal vacatures waarin werd gesproken over bijvoorbeeld tafeltennistafels, talfelvoetbalsets en massagestoelen toe met bijna zestig procent. Ruim zeven op de tien werknemers staan er positief tegenover om zelf in samenspraak met de werkgever tot een pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden te komen. Vier op de tien werknemers verkiezen betere voorwaarden dan ook boven een hoog salaris.

Tientallen tips voor succesvol onderhandelen

Wil je deals succesvol afronden? Ga je goed voorbereid onderhandelen of gok je dat het wel goed komt? Krijg inzicht in tientallen succesvol bewezen onderhandelingstechnieken. Volg de toptraining Onderhandelen en verdien direct de investering terug bij je eerste deal.

Bekijk het programma

(bron: Indeed)