Het aantal werklozen in Nederland is in januari verder gedaald, tot 480.000. Dit is 5,3 procent van de beroepsbevolking, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De werkloosheid nam de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8000 per maand af. In alle leeftijdsgroepen zaten minder mensen zonder werk thuis. De jeugdwerkloosheid is voor het eerst sinds augustus 2011 beneden de 10 procent uitgekomen.

Volgens het statistiekbureau gaat de daling van de werkloosheid samen met een toename van het aantal mensen met betaald werk.

Jeugdwerkloosheid het laagst in vijf jaar 
De jeugdwerkloosheid in Nederland is voor het eerst sinds augustus 2011 beneden de 10 procent uitgekomen, blijkt uit cijfers van het CBS.

De werkloosheid onder jongeren kwam in januari uit op 9,8 procent. In september 2013 piekte de jeugdwerkloosheid nog, toen bijna 14 procent van de jongeren in de beroepsbevolking zonder werk zat. Nederland heeft na Duitsland de laagste jeugdwerkloosheid in Europa.

Over de hele linie is het aantal werklozen in Nederland vorige maand verder gedaald, tot 480.000. Dit is 5,3 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid nam de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8000 per maand af. In alle leeftijdsgroepen zaten minder mensen zonder werk thuis.

Volgens het statistiekbureau gaat de daling van de werkloosheid samen met een toename van het aantal mensen met betaald werk. Dat is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 16.000 per maand toegenomen.

Bij uitkeringsinstantie UWV kwam het aantal lopende WW-uitkeringen in januari uit op 419.000. De instantie verstrekte in de eerste maand van dit jaar 45.000 nieuwe uitkeringen, 20 procent minder dan in januari vorig jaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de nieuwe cijfers. “Het is fantastisch om te zien dat de werkloosheid nu op het laagste punt in vijf jaar is. Daar kunnen wij met z’n allen trots op zijn. De crisis hebben wij achter ons gelaten, de economie groeit en bloeit weer, het aantal banen neemt fors toe'', aldus de minister.

(ANP)