Crisis of niet: IT'ers blijven dun gezaaid en Nederlandstalige worden duurder.

Een tekort aan IT'ers dreigt ook tijdens de coronacrisis voor liefst een kwart van Nederlandse bedrijven. Met name grote bedrijven van meer dan vijfhonderd medewerkers krijgen hun IT-vacatures momenteel moeilijk vervuld. Dit concludeert een onderzoek van detacheerder De Staffing Groep onder ruim 1100 verantwoordelijken voor personeelszaken.

In mei noemde liefst 27 procent van alle ondervraagden een tekort aan geschikte IT-medewerkers een ernstige bedreiging voor de toekomst van hun organisatie. Dat is een vergelijkbaar niveau als voor de coronacrisis in december vorig jaar. Wel is het type IT-werk, waar bedrijven naar op zoek zijn, veranderd door de crisis. Momenteel is er meer vraag voor operationele opdrachten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar strategische opdrachten voor de lange termijn af.

Verantwoordelijken voor het personeel hechten sinds de virusuitbraak nog meer belang aan het vinden van bekwame IT'ers voor hun organisatie. Dat percentage steeg in de afgelopen maanden van 61 naar 64 procent. Ook IT'ers zelf worden steeds bewuster van hun eigen waarde op de arbeidsmarkt. Meer dan een derde van de ondervraagden merkt dat sollicitanten voor IT-functies tegenwoordig hogere eisen durven te stellen dan twee jaar terug. Dat is vooral het geval bij Nederlandse sollicitanten. Voor een kwart van de ondervraagden was dat aanleiding om ook over de grens te zoeken naar geschikt personeel.

(bron: ANP)