SEPA-deadline uitgesteld. Wat betekent dit voor u?

We gaan overstappen op het SEPA (Single Euro Payments Area) betalingssysteem. Dat is één ding dat zeker is. En de deadline leek al die tijd niet meer haalbaar, want zelfs twee maanden voor de oorspronkelijke deadline had 80 procent van de Nederlandse bedrijven de overgang naar de nieuwe Europese incasso nog niet afgerond. Wat nu?

Vanwege het hoge percentage bedrijven dat nog niet klaar is voor SEPA, heeft de Europese Commissie de deadline nu met een half jaar uitgesteld. En dan is het echt: van consumenten tot MKB en grote internationals, iedereen moet dan overgestapt zijn naar de nieuwe betalingsomgeving. De situatie is nog steeds zorgwekkend, want vooral bedrijven die weinig incasso’s doen (minder dan 1000 op jaarbasis) moeten nog stappen maken. Van deze groep heeft 24 procent nog niets gedaan aan de voorbereidingen.

De overgang heeft veel consequenties en is ingrijpend voor veel processen. Denk hierbij niet alleen aan incasso- en betaalprocessen, maar ook aan de overige financiële processen, het ERP-systeem en HRM. De overgang naar SEPA wordt ook wel eens vergeleken met de overgang naar de euro in 2002 en is daarom, net als de invoering van de euro, dus ook niet zomaar afgerond.

Deadline is nu echt de deadline
Hoewel niemand de verschuiving zag aankomen, kunnen we er van uit gaan dat de volgende deadline dan ook een keiharde is. Als u dan nog niet bent overgestapt, kunt u na 1 augustus 2014 geen betalingen meer doen en u kunt ze ook niet meer ontvangen. Een liquiditeitsprobleem is het gevolg.

Het is een zeer tijdrovende klus voor uw financiële afdeling als u achteraf de betalingen weer wilt rechtzetten, omdat gegevens niet meer kloppen. Om maar een aantal voorbeelden te noemen: u weet niet meer waar een betaling vandaan komt, onder welke post deze weggezet kan worden en welke rekeningen nu wel of niet vereffend zijn. En dan moet u natuurlijk niet vergeten dat de normale werkzaamheden ook gewoon doorgaan.

Last-minute
Op tijd beginnen aan het migratieproces was altijd het devies. Helaas hebben de waarschuwingen niet geholpen. Gelukkig hebben we nu weer een beetje adem, maar nog steeds zijn last-minute oplossingen nog de enige uitweg naar een toekomst met foutloze betalingen. Er kleeft echter een groot nadeel aan deze noodoplossingen. Simpelweg doordat organisaties die deze diensten aanbieden, niet zo op de hoogte zijn van alle details binnen uw bedrijf als u dat bent. Bij een haastklus worden risicoanalyses vaak slecht uitgevoerd. Hierdoor loopt men het risico om (proces)fouten over het hoofd te zien.

Organisaties hebben een tweede kans gekregen van de Europese Commissie, waar we eigenlijk erg dankbaar voor moeten zijn. Anders waren veel betalingen vanaf 1 februari behoorlijk mislukt. We moeten nu echt inzien dat SEPA geen ‘ver van mijn bed show’ meer is, maar een spannende uitdaging. Gelukkig zijn er instanties die de achterblijvende organisaties kunnen helpen. Het is eigenlijk het beste van het slechtste, maar het is een laatste uitweg.

Jan-Leen ’t Jong is Managing Director bij Harvey Nash

__________________________________________________________________________________

Bezoek gratis Financial Systems, dé vakbeurs voor financiële software
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? Kom op 22 mei naar het jaarlijks vakevenement Financial Systems:
• Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1000 professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is gratis voor de doelgroep. Meld je direct aan via Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen