Peter Blange: “Datagebruik kan het verschil maken in topsport”

In topsport kunnen details het verschil maken tussen winst en verlies. Oud-volleybalinternational en bondscoach Peter Blangé kan erover meepraten. Data speelde een belangrijke rol in zijn beslissingen tijdens de Olympische finale in 1996 toen aartsrivaal Italië werd verslagen.

Tegenwoordig werkt Blangé, die de Big Data Day op 30 maart zal openen met een keynotespeech, als manager van InnoSportLab Papendal dat tot eind 2015 onderdeel was van InnoSportsNL en inmiddels is samengegaan met Sportcentrum Papendal. Deze organisatie had tot doel om sportinnovatie te stimuleren en sporters, wetenschappers en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Terwijl Blangé ons rondleidt over het rustieke Papendal spreekt hij over het toenemende belang van data in de sport. “Toen ik 30 jaar geledenbegon als profvolleyballer was Papendal nog behoorlijk Spartaans. Inmiddels is er een forse inhaalslag gemaakt en kan Papendal mee met de internationale top”, zegt Blangé.
Zo is er een indoorsprintbaan waar de nationale sprintploeg, inclusief wereldkampioen Dafne Schippers, onder ideale omstandigheden kunnen trainen. “We hebben ook een sprintdashboard ontwikkeld waarin wij allerlei variabelen kunnen meten. Zo is het startblok uitgerust met sensoren om zo de afzet van de atleten te perfectioneren”, vertelt Blangé. Dergelijke apparatuur is vanwege de hoge kosten alleen beschikbaar voor de topsporters, toch heeft InnoSportsNL ook innovaties gedaan die beschikbaar zijn voor een breder publiek. Zo ontwikkelde de organisatie een horloge dat amateursporters op de hoogte houdt van hun actuele hartslag. “Deze techniek wordt onder meer in de Apple Watch gebruikt”, zegt de oud-volleyballer. 
Volgens Blangé is goed gebruik van data één van de vele componenten die bepalend zijn in de topsport. Toch is het soms lastig om te bepalen waar een relevante verbeterslag op basis van data gemaakt kan worden. “Wat nuttig is om te onderzoeken blijft vaak een kwestie van gevoel. Trial and error”, stelt Blangé. Daarnaast is het een uitdaging om sporters en wetenschappers op één lijn te houden. “Wetenschappers willen graag 100 procent zekerheid. Alles tot in de details uitzoeken. Sporters hebben hier niet altijd de tijd voor en maken ook veel keuzes op gevoel. De Olympische Spelen worden niet uitgesteld, omdat bepaalde onderzoeksresultaten nog niet gevaloriseerd zijn. Soms moeten sporters op dat gebied genoegen nemen met iets minder dan 100 procent”, zegt Blangé. “Je kan zaken pas verbeteren als je het ook kan meten. Met alleen gevoel kom je er niet. Inclusief de meetbare parameters is je plan beter onderbouwd.”
Blange probeert als oud-profsporter in zijn rol bij Sportcentrum Papendal een brugfunctie te vervullen tussen de wetenschappers  en sporters. Als openingspreker zal Blangé tijdens Big Data Day op 30 maart 2016  bezoekers een inkijkje geven hoe topsport en datagebruik verweven zijn en verder worden ontwikkeld. 

Gerelateerde artikelen