Onderzoek naar gestapeld financieren in mkb

Financiering: Vergroot je kapitaalmarktgeschiktheid met ratings
Vijftien bedrijven, twee beroepsorganisaties en twee hogescholen gaan samen onderzoek doen naar de mogelijkheden voor gestapeld financieren in het mkb. Hoe kunnen mkb-adviseurs hun mkb-klanten hierover beter adviseren?

Het hoofddoel van dit project is de oplevering van een stappenplan, waarmee de financieel adviseur makkelijker de juiste combinaties van financiering kan gebruiken om aan de financieringsvraag van mkb’ers te voldoen.

Gestapeld financieren

Geld lenen is voor het mkb moeilijker geworden, omdat banken vaker financieringsaanvragen afwijzen. Daardoor ontstaan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, online werkkapitaal, factoring en leasing. Dit leidt tot combinaties van financieringsvormen, ook wel ‘gestapeld financieren’ genoemd. Het mkb en hun adviseurs hebben veel ervaring met bankleningen, maar niet met deze combinatie van nieuwe financieringsvormen.

Het kost nu veel tijd en geld om verschillende types financieringen tegelijkertijd aan te vragen. Ook ontbreekt het adviseurs aan inzicht in het woud van (alternatieve) financieringen, waarbij er regelmatig nieuwe aanbieders bijkomen en de eisen periodiek gewijzigd worden. Ten slotte is het volstrekt onduidelijk of een adviseur een onafhankelijk advies uitbrengt. Ondernemers kunnen niet goed beoordelen of de adviseur daadwerkelijk aan hun kant staat of dat hij geleid wordt door eigen financiële afwegingen.

Stappenplan

Hoe kan de financieel adviseur de vele verschillende financieringsvormen, met behulp van een overzichtelijk stappenplan, combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen? Dit is de vraag die centraal staat in het onderzoeksproject waar SIA Raak MKB een subsidie aan heeft toegekend.

Tweejarig onderzoeksproject

Het project wordt geleid door de lectoren dr. Frank Jan de Graaf (+FinanceLab van de HvA) en dr. Lex van Teeffelen (lector Financieel-Economische Advisering HU).

Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en CrowdfundingHub werken als initiatiefnemers samen met accountants- en financieringsspecialisten (MKB Kredietcoach, Probaat Accountants, RS Finance, Middenduin, BDO, Values of Culture and Creativity, Extendum, Fundwijzer, brancheorganisatie NOAB) en verschillende financiers (Qredits, de Volksbank, Collin Crowdfunding, Funding Circle, Voldaan, Spotcap, NLinvesteert) aan een tweejarig onderzoeksproject. Samen onderzoeken zij hoe de nieuwe rol van de financiële mkb–adviseur er uit kan zien. Ook zijn op afstand de NBA en de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen bij het project betrokken.

Gerelateerde artikelen