Hogeropgeleiden in Nederland zijn ondanks de crisis minder bereid om langer te reizen naar hun werk. Was twee jaar geleden nog 39% bereid om langer naar het werk te reizen, nu is dat nog 34%. Opvallend daarbij is wel dat we in deze afgelopen twee jaar feitelijk wel langer zijn gaan reizen.

Maar liefst 38% van de hoogopgeleiden reist momenteel meer dan een half uur naar het werk. Dit was in 2011 nog 32%. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.
 
Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Hoger opgeleiden in de noordelijke provincies zijn bereid langer te reizen naar het werk. Vermoedelijk is dat vanuit de afweging dat het nu eenmaal zo is dat wonen in het noorden vaak elders werken betekent. Wat opvalt is dat in Zeeland, waar carrièremogelijkheden zo mogelijk nog kleiner zijn dan in het noorden, de reisbereidheid heel laag is. Een raadsel voor ons. De nuchtere Zeeuwse mentaliteit van aanpakken zal hier toch moeten boven komen drijven wil de ambitieuze Zeeuw verder aan z’n carrière willen bouwen.”

Bron: Yacht