Dutch FinTech Awards: Nick Bortot maakt met BUX beleggen speelser en makkelijker

BUX, afgeleid van het Engels woord bucks, geeft gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige en speelse manier te beleggen. Zelf noemen zij zich een 'casual trading app'. Het casual gedeelte doelt met name op de 'gamified' elementen van BUX, waardoor nieuwe gebruikers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van het beleggen. In het begin krijgt de gebruiker duizend funBUX om mee te beleggen, en daarna heeft de gebruiker de mogelijkheid om met 'echt' geld (seriousBUX) te beleggen.

BUX is opgericht door oud-Binckbankbestuurder Nick Bortot en is in twee maanden vliegend van start gegaan: Inmiddels heeft deze app 35.000 gebruikers, van wie een derde in Engeland woont. 
Bortot: “Ik ben vanaf het begin van de oprichting betrokken geweest bij Binck, maar ik vond het nu tijd om het zelf te gaan doen.” Volgens eigen statistieken weet ongeveer de helft van de gebruikers die met echt geld belegt winst te maken. “Natuurlijk kun je beleggen met BUX om geld te verdienen, maar wij denken dat de meeste mensen het vooral heel erg leuk en spannend vinden.”
 
 
Welk probleem lost jullie concept op?
“Als je op straat aan tien mensen vraagt of ze willen beleggen, zullen de meesten positief antwoorden. Toch is er maar een heel klein deel van de Nederlanders dat daadwerkelijk een trading account heeft. Dat komt omdat mensen beleggen vaak te ingewikkeld vinden. Nederlanders zien beleggen als een ver-van-mijn-bed-show. Met BUX bieden wij een app die onervaren beleggers stap voor stap aan de hand neemt, door te kunnen oefenen met de funBUX. Daarnaast is beleggen vaak duur als je kleine bedragen investeert, omdat de transactiekosten bij andere partijen tussen de 3 en 10 euro per transactie liggen. Bij ons betaal je 35 cent per transactie, waardoor het ook kan lonen om weinig geld te investeren.”
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“De groei die we nu al in de eerste paar maanden meemaken is enorm. Op dit moment zijn we actief in Nederland en Engeland, waar natuurlijk nog veel winst valt te behalen. In de toekomst willen we ook in andere landen actief worden. We hebben als voordeel dat we altijd partners zoeken voor de achterkant. Daarmee bedoel ik dat we zelf het product bouwen en onderhouden, maar dat de beurshandel en legal en compliance bij een andere partij komt te liggen. Dat houdt in dat lokale partners zorgen dat BUX aan de lokale regelgeving voldoet, zodat wij ons volledig op de app zelf kunnen richten. De regelgeving omtrent financiële diensten wordt steeds strenger, dus ik zie het als een groot voordeel dat wij ons daar niet mee bezig hoeven te houden.”
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________
Hoe gaan jullie geld verdienen met BUX?
“Wij verdienen geld met de transactiekosten en wellicht in de toekomst met in-app aankopen. We krijgen namelijk nu al mailtjes van mensen die geen funBUX meer hebben en vragen of hun tegoed kan worden aangevuld. Op dit moment belegt 5 procent van alle BUX-gebruikers met ‘echt’ geld. Dit is een hoger percentage dan we verwacht hadden. We zijn pas een korte tijd live, dus we zijn er tevreden over hoeveel mensen BUX nu gebruiken. We hebben namelijk een beperkt marketingbudget, dus we zijn afhankelijk van de mate waarin de app viral gaat. Gelukkig blijkt het dat dit erg goed werkt. Als in de toekomst steeds meer mensen met seriousBUX beleggen, zouden wij ook wel eens een nieuwe app kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld Big BUX. Dit zou dan bedoeld zijn voor mensen die met grotere bedragen willen beleggen. Onze app maakt het mogelijk om razendsnel met de actuele koersen te handelen, dus ons model kan ook interessant zijn voor grotere beleggers.”
Waarom gaan jullie winnen?
“Zoals ik al eerder zei spreken wij met onze app een veel bredere doelgroep aan dan vaak in de financiële sector het geval is. Daarnaast vallen wij op door te laten zien dat je als team niet uit de financiële wereld hoeft te komen om succesvol te zijn. Van de zestien medewerkers komen er maar twee, onder wie ikzelf, uit de financiële wereld. De rest komt uit de IT- of gaminghoek. Het is mooi om te zien hoe ons team ook buiten werktijd fanatiek met de app bezig is; dat straalt af op de buitenwereld. Maar het allerbelangrijkste is dat wij met BUX een unieke motivatie hebben. Met BUX laten we zien dat finance ook leuk kan zijn. Door de crisis hebben namelijk veel mensen een negatieve kijk op de financiële wereld gekregen. Maar wij zeggen, de financiële wereld is cool en BUX brings back the fun in finance.”
 
 

Gerelateerde artikelen