‘Nederland moet meer prestatiegericht worden’

fallback
Nederland staat in 2010 aan de top van landen met hoogwaardige kennis en technologie. Althans, dat is de doelstelling van het Innovatieplatform. Hoewel Nederland over het aantal buitenlandse onderzoekers niets te klagen heeft, kan de prestatiegerichtheid van het bedrijfsleven nog een boost gebruiken.

Het Innovatieplatform, waarvan minister Brinkhorst van Economische Zaken en minister Maria van der Hoeven van Onderwijs deel uitmaken, is door het kabinet ingesteld om de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten flink te verbeteren. Dit jaar moeten alle ideeën van topmensen uit deze sectoren worden omgezet in concrete plannen.

Nu loopt Nederland volgens minister Brinkhorst nog achter als het gaat om de ontwikkeling van hoogwaardige kennis in Nederland. Dit jaar moet echter het oogstjaar van het Innovatieplatform worden. Brinkhorst en Van der Hoeven tekenden recent al een overeenkomst met Duitsland en België voor nauwere samenwerking in de regio Eindhoven-Aken-Leuven.

Buitenlandse onderzoekers
Het Leidse onderzoeksbureau Research voor Beleid maakte zeer recent bekend dat op Nederlandse universiteiten veel buitenlandse onderzoekers werken. Vooral aan de technische universiteiten werken veel buitenlandse onderzoekers, gemiddeld 32 procent. Bij de algemene universiteiten is dat gemiddeld 16 procent, variërend van 14 procent in Groningen tot 22 procent in Maastricht. Veel buitenlandse onderzoekers willen, volgens Research voor Beleid, niet in Nederland blijven, maar na enkele jaren weer vertrekken.

Hoewel Nederland het ooit goed voor elkaar had, moeten we er nu voor waken niet nóg verder achterop te raken bij de rest van de westerse wereld. Nederland moet volgens Brinkhorst werken aan zijn concurrentiepositie. Daarom moeten Nederlanders meer prestatiegericht werken. Minister Van der Hoeven vindt dat Nederland inmiddels al aantrekkelijker is geworden voor buitenlandse topwetenschappers. Volgens haar is een flinke stap gezet. Buitenlandse wetenschappers hoeven immers steeds minder papierwerk te verzetten voor ze hier aan de slag kunnen.

Investeren
De nood blijft desalniettemin hoog. Nederland is met de versoepelde regelgeving niet ineens weer een kennisgrootmacht. Brinkhorst weet dit ook. Zonder kennis komt van presteren immers niets terecht en daarom investeert hij juist in deze bepalende factor. Het midden- en kleinbedrijf krijgt van de minister 7,5 miljoen euro extra om informatie in te kopen bij universiteiten. Met zogenoemde innovatievouchers van 7.500 euro kunnen 400 ondernemers naar een publieke kennisinstelling stappen

Gerelateerde artikelen