Money Matters: Top-tien te veel verdieners

fallback
Er is veel te doen over de hoge salarissen van allerlei topfunctionarissen in het bedrijfsleven. En inderdaad, de Mobergs van deze wereld verdienen erg veel. Té veel wellicht. Maar is het veel te veel? Of zijn er andere beroepsgroepen die in verhouding tot hun prestaties nog meer verdienen? Een top-tien van te veel verdieners.

Shell verzweeg een bonus van miljoenen euro’s aan topman Jeroen van der Veer. De directieleden van Vendex hebben flink ‘gecasht’ door het bedrijf voor een appel en een ei te verkopen. En ga zo maar door – de media blijven maar verontwaardigd berichten over de beloningen van allerlei topmannen.

Ze verdienen ook veel, erg veel zelfs. Maar aan de andere kant: ze werken er tenminste hard voor. Als je ziet wat sommige anderen verdienen in verhouding tot hun prestatie, dat is helemaal ‘over the top’. Zie het van de week verschenen Salarisoverzicht van weekblad Elsevier Berenschot; met dit in de hand kunnen we een (toegegeven, enigszins subjectief) overzicht maken. Een top-tien van ’te veel verdieners’:

1. Op één staat de piloot van een Boeing 747. Hij (ooit een vrouwelijke piloot gezien?) verdient gemiddeld 177.000 euro per jaar, ruim 50.000 euro meer dan een minister. En dat voor een leven van Peter Stuyvesant: een beetje spelevliegen, rondhangen in verre oorden en bruinbakken op tropische stranden.

2. Goede tweede is de ziekenhuisdirecteur. Verdient 138.500 euro per jaar. Van de gezondheidszorg hoeft hij geen verstand te hebben, daar heeft hij zijn medisch geschoolde personeel voor. Maar organisatorisch is hij een brekebeentje. Of zijn er ziekenhuizen waar de wachtlijsten afnemen? Waar patiënten als klant worden behandeld? Waar de personeelsleden elkaar niet naar het leven staan? En waar het automatiseringssysteem wel goed functioneert?

3. De Commissaris van de Koningin verdient evenveel als een minister (123.500 euro per jaar). Wel erg veel voor een lintjesdoorknipper. Daar hebben we tegenwoordig toch prinses Maximá voor?

4. Ook de Nationale Ombudsman krijgt een minsterieel salaris. Natuurlijk, het is fijn dat er iemand is bij wie wij onze irritaties over de overheid kunnen luchten. Zoals het ook fijn is dat iemand jaarlijks een mooi overzicht maakt van onze klachten en die netjes doorspeelt aan de betrokken partijen. Maar we zouden ook met een goede helpdeskmedewerker toekunnen (en die heb je al voor 27.000 euro per jaar).

5. Bevelhebber landstrijdkrachten en generaal. Ieder 116.000 euro per jaar en wat krijgen we ervoor terug? Srebrenica.

6. Lid Europees parlement. 94.000 euro per jaar (exclusief smeergeld en andere emolumenten). En dat is veel te veel, vraag maar aan Paul van Buitenen.

7. Kantonrechter. 88.500 euro per jaar. WAT?! Om tegen mensen die te hard hebben gereden te zeggen dat ze hun verkeersboete toch echt moeten betalen? Voor dat geld neem ik mijn eigen hamer mee naar de rechtbank.

8. Hoofd beleggingen. 81.500 euro per jaar. Een aap belegt beter dan een hoofd beleggingen. Voor dat geld kun je heel wat bananen kopen.

9. Burgemeester van een middelgrote stad. 75.500 euro per jaar. Weer zo’n duurbetaalde lintjesdoorknipper. Willem Alexander heeft daar toch voor doorgeleerd?

10. Journalist. Al gauw 65.500 euro per jaar. En dat voor wat lollig bedoelde artikelen. Nee, daarbij vergeleken komen leraren (eerstegraads, 53.000 euro), universitair docenten (51.000 euro), politieagenten (B, 33.500 euro) en andere mensen met maatschappelijk zinvolle beroepen er erg bekaaid vanaf. Om nog maar te zwijgen van die topman met zijn vorstelijke salaris en zijn hondebaan.

Jan Bletz