MKB-ondernemer vaakst slachtoffer van malware

Malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime waardoor MKB-ondernemers worden getr

In totaal zegt 1 op de 5 ondervraagde MKB’ers wel eens het slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het MKB van de Haagse Hogeschool, dat in samenwerking met MKB-Nederland is uitgevoerd in twintig branches.

Significant vaker
Het onderzoek van het nieuwe lectoraat van de Haagse Hogeschool, dat vandaag onder leiding van lector dr. Rutger Leukfeldt officieel van start gaat, laat onder meer zien dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers significant vaker (39,1 procent van deze groep) slachtoffer zijn dan bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers (21,8 procent) en bedrijven van 1 tot 10 medewerkers (15,1 procent). 

Hoewel malware, ransomware en phishing in het MKB vaker voorkomen dan bijvoorbeeld hacking (7 procent), DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), gaat het in absolute zin ook bij deze vormen van cybercrime nog altijd om grote aantallen bedrijven die erdoor worden getroffen.

Verbeteren cyberveiligheid
MKB-Nederland is enthousiast over het nieuwe lectoraat van de Haagse Hogeschool, dat een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de cyberveiligheid in de grote en diverse groep MKB-bedrijven, aldus voorzitter Michaël van Straalen bij de startbijeenkomst vanmiddag in Zoetermeer. “MKB’ers hebben wel verstand van ondernemen, maar zijn geen beveiligingsspecialisten, en al helemaal niet als het gaat om de complexe digitale wereld met onbegrepen dreigingen waarvoor je geen tastbare beveiliging kunt aanschaffen. Het is totaal anders dan de fysieke wereld en dat maakt het mede moeilijk om goede keuzes te maken.”

Schadepost
Volgens Van Straalen is de gemiddelde MKB-ondernemer zich bewust van de digitale gevaren en doen de meeste ondernemers hun best om de beveiliging goed te regelen, maar zoals ook het onderzoek van het lectoraat laat zien, lukt dat maar ten dele. Daarom vormt cybercriminaliteit zowel een enorme schadepost voor de economie als geheel als voor de winstgevendheid van de MKB-bedrijven die het doelwit zijn.

Gerelateerde artikelen