MKB-overnamemarkt leeft op

Dossier Bedrijfsovernames. Ontdek hoe u succesvol een bedrijf (ver)koopt.
De verwachtingen voor de MKB-overnamemarkt zijn dit jaar gematigd positief. Ruim twee derde van de ondervraagde ondernemers en adviseurs verwacht dat het aantal overnames in de eerste helft van 2013 gelijk zal blijven of licht zal toenemen ten opzichte van de tweede helft van 2012. Dat blijkt uit de Overnamematch Barometer.

Belangrijkste reden is dat ruim de helft van de ondervraagden verwacht dat de gemiddelde verkoopprijzen zullen dalen. Het halfjaarlijkse onderzoek van de website Overnamematch.nl naar het sentiment op de MKB-overnamemarkt is gehouden onder 254 Nederlandse ondernemers, bedrijfsovername-adviseurs en -financiers.

Niet alleen de daling van de gemiddelde verkoopprijs heeft een positief effect, ook het feit dat verkopende ondernemers steeds vaker de overname meefinancieren draagt hiertoe bij. Daarnaast wordt het verwachte herstel gevoed door een opleving van de overnamemarkt voor het grootbedrijf (deals boven de 50 miljoen euro), die historisch altijd een jaar voorloopt op het MKB.
Overnamefinanciering moeilijker
Het grootste struikelblok voor een structureel herstel van de overnamemarkt is nog steeds het rond krijgen van de  overnamefinanciering. Volgens meer dan 95 procent van de ondervraagden zal de financiering dit jaar nog moelijker worden dan in 2012. “De financiering is en blijft het grootste knelpunt bij een bedrijfsovername”, zegt Peter Rikhof, directeur van Overnamematch.nl. “Alternatieven voor bancaire financiering, zoals informal investors, participatiemaatschappijen en crowdfunding, kunnen op dit moment slechts beperkt soelaas bieden.” Als op-een-na grootste knelpunt noemen de ondervraagden het niveau van de vraagprijzen van bedrijven. De verkoopprijzen zijn weliswaar gedaald, maar veel (kopende) ondernemers vinden de prijzen nog steeds aan de hoge kant. 

Opkomst strategische koper
Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de meeste overnames te verwachten zijn uit de hoek van strategische kopers zoals directe concurrenten, family-offices en participatiemaatschappijen. “Voor verkopende ondernemers kan dat soms best moeilijk zijn. Met name als hun bedrijf wordt overgenomen door een directe concurrent die in no time de naam van de gevel laat verdwijnen of een strategische koper die het bedrijf in onderdelen opknipt”, aldus Rikhof. “Dat is best een pijnlijk einde van een levenswerk waar vaak meer dan dertig jaar aan gebouwd is.”

Bron:
http://www.overnamematch.nl

__________________________________________________________________________________

Gaat u in 2013 ook overnames doen of private equity aantrekken? Wilt u meer weten over de beste deals en beste dealmakers? Drie tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 17 januari 2013
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2013? Wie is bezig met welke deal?
Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het op de M&A Nieuwjaarsborrel
bij Stibbe Amsterdam met spreker Ivo Lurvink (M&A Director ING). Proost
op een succesvol 2013 met leden van de M&A en CFO Community. Meld je direct aan.

2. Bekijk alle deals en dealmakers in de M&A Database
Wie deed welke deal? Wie hebben geadviseerd? Wie hebben gefinancierd? De
M&A Database levert de antwoorden. Leden van de M&A Community hebben
toegang tot het overzicht van alle deals, de betrokken adviseurs en achtergronden.
Stuur uw eigen deal in. Ga direct naar de database.

3. Word lid van de M&A Community
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt
de M&A Community kansen op kennis, netwerk en carrière tijdens M&A Cafés,
M&A Masterclasses, op MenA.nl en in M&A Magazine. M&A Community: meer
kennis, meer deals. Word nu lid.

Meld u hier aan voor een van de succesvolle M&A trainingen.

Gerelateerde artikelen