Migratieachtergrond verdient minder

Nederlanders met bepaalde migratieachtergronden verdienen minder. Het verschil is in de afgelopen 15 jaar nauwelijks veranderd.

Mensen met een migratieachtergrond verdienen gemiddeld een kwart minder dan Nederlanders zonder een migratieachtergrond, zegt een vandaag verschenen rapport van het CPB. Ook bij gelijke opleiding is het uurloon lager. Het verschil is volgens het bureau te wijten aan opleidingsniveau, studiekeuze, sociaal netwerk, type baan, culturele verschillen, discriminatie op de arbeidsmarkt en beheersing van de Nederlandse taal.

Het zijn vooral vrouwen die hier de effecten van terugzien. De inkomensachterstand van Turkse en Marokkaanse vrouwen bleef gelijk, rond de 35%. Verrassend genoeg ging dat van Surinaamse vrouwen van een voorsprong van 15 procent in 2003 naar een achterstand nu van bijna 10 procent, terwijl het aantal hoogopgeleide Surinaamse vrouwens meer dan verdubbeld is en een veel grotere stijging laat zien dan het gemiddelde.

Het CPB constateert dat de verschillen niet lijken te verdwijnen en ziet  een consistent patroon van ongelijkheid tussen generaties met een migratieachtergrond. Het bureau ziet oplossingen in onderwijs en het bieden van betere kansen op de arbeidsmarkt. Het rapport kon geen mededeling doen over recente migrantengroepen en blijft vreemd genoeg stil over migranten uit bijvoorbeeld Oost en Zuidooste Azië, of andere delen van Amerika

Lees ook: Financiële sector neemt minder mensen aan.

(bron: CPB)

Gerelateerde artikelen