Kwart hoogopgeleiden accepteert baan onder niveau

Het tweede kwartaal laat een groei in vacatures voor hoger opgeleiden zien van 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit staat haaks op de ontwikkeling van vacatures op MBO-niveau: daar krimpt de vraag nog met 12% in het eerste kwartaal en 13% in het tweede kwartaal.

Opvallend is dat 21% van de middelbaar opgeleiden een functie heeft op HBO/WO-niveau. Van de hoogopgeleiden daarentegen geeft een kwart aan het afgelopen jaar een baan onder HBO/WO- niveau te hebben geaccepteerd. Op dit moment werkt in totaal 14% van de hoogopgeleiden onder zijn of haar niveau. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt eerste helft 2013 van Yacht.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Als hoogopgeleide een functie onder je niveau accepteren zou niet nodig hoeven zijn. De vraag naar hogeropgeleiden is nog steeds groot en zal blijven groeien, omdat processen steeds kennisintensiever en complexer worden. Dus aan de vraagkant naar hoger opgeleiden ligt het niet. Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is.”

Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.

“Doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten”, vervolgt Koopman, “hebben werkende MBO’ers de kans door te groeien naar functies op HBO niveau. De interne MBO’er die solliciteert naar de baan op hoger niveau heeft goede kaarten in handen door de kennis en vaardigheden opgedaan in de praktijk. Zo kan het gebeuren dat er wel meer vacatures voor hoog opgeleiden zijn, maar dat de HBO/WO’ers die afgelopen jaar een nieuwe baan zochten niet passen bij deze vraag en noodgedwongen een baan onder het eigen niveau accepteerden. Je kunt jezelf als hogeropgeleide dan wel afvragen of je je persoonlijke wendbaarheid op orde hebt, of dat je de marktvraag uit het oog bent verloren.”

Hij vervolgt: “Op zich is het natuurlijk kapitaalvernietiging van jarenlang onderwijs. Je ziet dat alleen opleiding waarbij veel kennis wordt vergaard niet genoeg is. Specifieke vaardigheden tellen zwaar mee en het onderwijs zal daar op moeten aansluiten.”

Technische profielen wel conform marktvraag
Hoogopgeleiden in een technische functie werken voor het merendeel wel op hun niveau: slechts 7% onder zijn of haar niveau. In deze groep werkt overigens ook 20% van de middelbaar opgeleide technici boven het opleidingsniveau. Binnen ICT komt dit nog vaker voor. Maar liefst 58% van de middelbaar opgeleide ICT’ers is aan het werk in een functie op HBO/WO niveau. Koopman: “Deze cijfers laten zien dat het ook bij technische functies steeds meer om het totaalplaatje gaat: de juiste kennis gecombineerd met de juiste vaardigheden.

Het feit blijft dat er sprake is van kwalitatieve frictie tussen vraag en aanbod. Dit kan door werkgevers én werknemers in balans worden gebracht. Werkgevers door zich af te vragen of ze in alle gevallen het schaap met de vele poten nodig hebben. Hogeropgeleiden door goed de ontwikkelingen in hun vakgebied bij te houden en hun eigen ontwikkeling daar op laten aansluiten”.

Bron: Yacht

Gerelateerde artikelen