Internet of Things: De wereld ondergaat een metamorfose

De wereld verandert. The Internet of Things zorgt voor andere machtsverhoudingen, doet gevestigde instanties en organisaties wankelen....

Rob van Kranenburg spreekt er onthullend over op Financial Systems 2018

Spreker Rob van Kranenburg heeft zijn weg in de digitale jungle, thema van innovatie-event Financial Systems, al lang en breed gevonden. Tijdens zijn masterclass The Internet of Things vertelt hij financials hoe onze digitale toekomst eruit ziet. Een toekomst die, heel voorzichtig uitgedrukt, verrassend is. 

“Het is een compleet nieuwe wereld, een nieuwe wijze van zijn. Waarbij data dan weer het nieuwe goud is, waarmee alles kan. Tot en met extreme personalisering.”
Klinkt wat vaag, The Internet of Things? “Tsja, als mensen dát zeggen, dan maak ik me pas écht zorgen”, reageert Van Kranenburg vanuit zijn woonplaats in het Belgische Gent.

Geen publiek debat
“Er is ook helemaal geen publiek debat over die digitale data toekomst. Niet geweest, niet nu, niet straks. Terwijl er zo vreselijk veel gebeurt. En niet over zoveel jaar, ergens in een verre toekomst. Nee, daar wordt nu al aan gewerkt. Straks drink je een fles bier en denkt ‘Hmm, had best ietsje zoeter gekund!’ Dan lees je met je smartphone de in de chip opgeslagen data van de fles uit. Voegt digitaal wat extra suiker toe. Slaat die gegevens weer op en bestelt vervolgens vijf of tien flessen van dat door jou zelf aangepaste specifieke bier bij je leverancier. Allemaal met een paar simpele drukken op de toetsen van je telefoon. The Internet of Things. Alles kan en doen met data.”

Narcisme millennial
Bedrijven als Unilever zijn zo al bezig, weet Van Kranenburg. De nieuwe wereld is transparant, het narcisme van de millennial wordt gemeengoed. En grote veranderingen? Die zijn eigenlijk van alle tijden. Van Kranenburg noemt de brandstapel. Rond het jaar 1500 heel gewoon. Hij wijst erop dat overheden met hun macht in staat zijn informatieverspreiding heel lang tegen te houden. “De drukpers is van 1450”, vertelt de data-goeroe. “Maar de eerste openbare leeszaal in Nederland? Die opende pas in 1918 haar deuren! Dus bijna 500 jaar later werd lezen pas echt breed toegankelijk.”

Dat diezelfde overheid nog niet zo lang geleden zélf nepnieuws – en daarmee zeker geen exclusieve term van louter deze tijd – verspreidde? Bijna niemand weet het. Van Kranenburg wel. De BVD, voorloper van geheime dienst AIVD, bracht met een nep krant – de redactie bestond louter uit inlichtingenofficieren – de voorloper van zelf gefabriceerde data de wereld in.

Nep partij
“Dat gebeurde middels het maandblad De Kommunist, orgaan van een ook al door inlichtingendienst BVD opgerichte politieke ‘nep partij’, de Marxistisch Leninistische Partij Nederland (MLPN)”, vertelt Van Kranenburg. 

“Artikelen en advertenties werden op het hoofdkwartier van de Binnenlandse Veiligheidsdienst verzonnen en waren louter bedoeld om communisten en hier opererende geheim agenten uit de toenmalige DDR en de USSR te ontmaskeren. Nepnieuws, in de jaren zestig van de vorige eeuw dus al ingezet!”

Door The Internet of Things ondergaan wereld en maatschappij een metamorfose, Rob van Kranenburg is ervan overtuigd. Apparaten en producten kunnen elkaar lezen, er komt een tsunami aan nieuws, wat troebel was wordt helder, geheimen worden ontmaskerd. 

“Zelfs voor gevestigde instituten is er niet aan te ontkomen, als een niet te stoppen sprinkhanenplaag. De ballonnetjes die de BVD destijds opliet, zouden nu onmiddellijk worden doorgeprikt. Alles verandert. Geen geld meer zinloos op een bank zetten en daarvoor nog moeten betalen ook… Wie wil dat nou niet? The Internet of Things maakt keuzes die tot voor kort ondenkbaar waren mogelijk.”

Gerelateerde artikelen