'Inspirerend leiderschap: Nice to have, nuttig of noodzakelijk?' Dat was het centrale thema tijdens de FM Club Masterclass op 19 juni bij Exact. Tientallen enthousiaste financials lieten zich inspireren over dit voor hen zeer relevante thema, en bezochten vervolgens het FM Club Café, de place to be om vakgenoten te ontmoeten.

Bekijk direct alle foto's hier.
Bent u ook bij het eerstvolgende FM Club Forum? Lees hier meer.
 
Door omkoopschandalen, geldgraaiende managers, maar ook smeltende ijskappen en opdrogende energievoorraden worden we geconfronteerd met een steeds luider wordende roep om effectief leiderschap en betrouwbaar bestuur. Wanneer vertrouwen afneemt, stagneert het tempo en stijgen de kosten. Oftewel, we betalen er een hoge prijs voor. Individueel en collectief. Niet gek dus dat er zo veel te doen is over leiderschap.

Tijdens de FM Club Masterclass van Aad de Bruijn en Nelleke Veldhuijzen (Partners Leadership Matters) krijgen de leden van FM Club tips en inzichten die ze in hun dagelijkse werk kunnen inzetten. Voordat de masterclass begon werden de deelnemers al in het diepe gegooid. Ze gingen aan de slag met bamboestokken. In het begin was het onwennig, maar al snel werd de metafoor voor samenwerken en effectief leiderschap duidelijk. Na deze interactieve opening begonnen de docenten aan hun inspirerende betoog over leiderschap.  

‘EGO-nomie’
In leiderschap werd lange tijd gekeken naar ‘het individu’. De persoonlijkheid van de leider stond centraal. Hoe flikt die CEO het? Gelukkig is deze focus aan het verschuiven. In toenemende mate wordt leiderschap beschouwd als een WE-aangelegenheid. Belangrijk daarbij is dat leiders en volgers elkaar zien en waarderen als lid van hetzelfde ‘orgaan’ (team, organisatie). Het accent ligt nu niet in de eerste plaats op het individu of de persoonlijkheid van de leider, maar op de vraag in hoeverre hij/zij als lid van de groep in staat én bereid is om gemeenschappelijke doelen te realiseren. 
__________________________________________________________________________________
Vergroot de effectiviteit van uw leiderschap
Bent u financieel expert én geeft u leiding aan een team van professionals? Wilt u de effectiviteit van uw leiderschap vergroten? Wilt u de juiste besluiten nemen en resultaten verbeteren? Dan is het vierdaagse programma Effectief Leiderschap voor financials precies wat u zoekt. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________________

Verbinden
De shift naar WE is hard nodig in onze continu veranderende wereld. Organisaties moeten zich steeds sneller aanpassen en leiderschap dient dit proces te faciliteren. ‘In ons werkveld zitten we bij heel wat MT’s aan tafel en werken we samen met vele executives en hun managers’, aldus expert  Aad de Bruin. ‘Het is opvallend dat de meeste organisaties ruimschoots beschikken over de intellectuele ‘horsepower’, ervaring en expertise om te excelleren. Waar het aan schort, is het vermogen deze ingrediënten te integreren. Dat is de ‘missing link’.’

Het creëren van effectief teamwork, begint bij de leider zelf. De experts onthullen de 5 fundamentele ‘soft-skills’ – met keiharde zakelijke consequenties – die leiders nodig hebben om die ‘linking pin’ rol succesvol in te vullen. Deze vijf vaardigheden zijn:
• Werk vanuit waardes. 
• Lead by example. 
• Word een specialist in ‘challenging conversations’. 
• Breng interne communicatie en reflectie op gang.
• Selecteer ‘racepaarden’ en houd ze fit.

Om de derde vaardigheid alvast aan te scherpen begeven de FM Club leden en bezoekers zich naar de aansluitende borrel in het indrukwekkende hoofdkantoor van Exact in Delft. Hier wordt nog lang doorgepraat over vooral het finance vak, en een klein beetje over de prestaties van Nederland tijdens het WK voetbal. Immers, daar komt ook voldoende leiderschap bij kijken. 
 
 
 
 
Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club voor slechts 99 euro per jaar en profiteer van de volgende privileges:

- Ontmoet vakgenoten en laat u inspireren tijdens netwerkborrels van de FM Club
- Bezoek FM Club Masterclasses over actuele financiële onderwerpen (met PE Certificering)
- Ontvang FM Magazine, hét vakblad voor de moderne finance professional
- Verzeker u van deelname aan de belangrijkste jaarcongressen voor financials
- Bezoek interessante bedrijven

De FM Club is hét platform waar ambitieuze financieel managers, zzp-ers, adviseurs, leveranciers en recruiters elkaar ontmoeten. De FM Club biedt u een schat aan ervaring, kennis en inspiratie van collega's en vakgenoten. Deel samen ervaringen en visie, verwerf opdrachten, vraag aandacht voor uw diensten en adviezen, vind een baan of een nieuwe medewerker. Vergroot uw kennis, versterk uw netwerk en versnel uw carrière. Word vandaag nog lid via FMClub.nl