Staal naar China duurder, terwijl goedkoop staal naar EU hier banen kost.

China heeft aangekondigd om per direct de invoertarieven te verhogen op bepaalde hoogwaardige stalen pijpleidingen uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. De heffingen lopen uiteen van 58 tot 148 procent. Die nieuwe tarieven liggen tot wel 10 keer hoger dan de eerdere heffingen die in 2014 werden opgelegd en in mei afliepen.

Als reden werd genoemd dat de eigen binnenlandse industrie erom gevraagd had. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het handelsconflict met de VS. Vandaag werd ook bekend dat de industriële productie in China in mei minder sterk is toegenomen dan een maand eerder. Mei liet de traagste groeistijging zien sinds 2002, van 5 procent.

Zoals eerder deze week al gemeld, ondervindt de staalindustrie in de EU de andere kant op ook al schade doordat goedkoop staal Azië uitwijkt naar de relatief open Europese markt om de hogere heffingen in de VS te ontlopen.Tegelijkertijd neemt de vraag in de EU naar staal af. ArcelorMittal heeft al aangekondigd bijna 20,000 banen kwijt te willen.

(bron: ANP)