Vertrouwenspersoon moet niet verplicht gesteld worden voor bedrijven, vinden organisaties.

Bedrijven moeten niet verplicht worden om een vertrouwenspersoon aan te stellen ter bestrijding van ongewenste omgangsvormen, zo stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Werkgever en werknemers gaan daar zelf over, zeggen zij in reactie op een initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks gisteren in heeft gediend.

Uiteraard vinden de ondernemersorganisaties het belangrijk dat werknemers zo min mogelijk te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. "Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan daar zeker aan bijdragen, maar bedrijven kunnen ook een andere aanpak kiezen. Bijvoorbeeld een gedragscode of een klachtenregeling met een onafhankelijke klachtencommissie."

Een verplichtstelling van een vertrouwenspersoon grijpt echter in op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers, zo stellen de twee. Voor het MKB zou dat disproportioneel zijn: bedrijven worden op kosten gejaagd, bijvoorbeeld voor de scholing van vertrouwenspersonen. Die kunnen weliswaar op brancheniveau worden aangesteld, maar dan nog grijpt de verplichting in op bestaande bewustwordingsprogramma's.

Ben jij op zoek naar talentvolle financials?

Is jouw vacature dé droombaan voor financials? Plaats eenvoudig vacatures en vind de beste kandidaten op Finance.nl. Gun je onderneming het financiële talent dat ze verdient.

Bezoek finance.nl

(bron: VNO-NCW; foto: Noelle Otto, Pexels)