Haal het maximale uit Excel

Michiel Rozema- grenzen aan excel
Hoe lang is het geleden dat je je rijbewijs hebt gehaald? De kans is groot dat je inmiddels in een veel modernere auto rijdt dan bijvoorbeeld dat Opeltje van toen.

Waarschijnlijk is je rijstijl in de loop der jaren ook anders geworden: je gebruikt nu meer dan de vier versnellingen uit die lesauto, en het intrappen van het gaspedaal zorgt voor heel wat meer snelheid dan toen je nog met zweet in je handen naast je rijinstructeur zat. De Opel van nu is niet te vergelijken met die van toen; logisch dat je nu meer haalt uit de techniek van vandaag.

Dat zou voor Excel ook moeten gelden. Elke finance professional is bekend met dit programma, maar toch lijkt het er vaak op dat het net zo wordt gebruikt als dat oude Opeltje. En dat is zonde.

Excel is ooit begonnen als spreadsheetprogramma, en veel mensen gebruiken het nog steeds zo. Rijen en kolommen vol met getallen lijken houvast te geven, maar eigenlijk zeggen die getallen niet zoveel. Wil je echt grip op de zaak krijgen, dan moet je op zoek naar samenhang, structuur en afwijkingen in die cijfers.
 
De analyse van bedrijfsgegevens, ook wel Business Intelligence of Business Analytics genoemd, is voor steeds meer mensen toegankelijk. Het is echt niet alleen meer de CFO die over professionele analyses kan beschikken. En steeds meer dringt het besef door dat iedereen, de finance professional voorop, in staat moet zijn om zelf gegevens te analyseren.

Daarbij kun je tegenwoordig prima gebruik maken van Excel. Het programma is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een analysetool waarmee je steeds sneller inzicht kunt krijgen in steeds meer gegevens. Door bijvoorbeeld draaitabellen, geavanceerde berekeningen met PowerPivot, aantrekkelijke visualisaties in Power View, en niet in de laatste plaats: door oplossingen om al die berekeningen en analyses goed te beheren en wildgroei en chaos te voorkomen.

De komende maanden zullen we je op deze plaats helpen om het maximale uit Excel te halen. Gebruik Excel niet langer als dat oude Opeltje: het is 2012!

Michiel Rozema (michielr@microsoft.com) is bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Business Intelligence.

Klassiekers uit het archief van Financieel-Management.nl:
10 veel voorkomende fouten in Excel
10 veel voorkomende fouten in Excel – deel 2

Bekijk ook de inspirerende video’s:
Excel Video #1: Winstmaximalisatie met de oplosser
Excel Video #2: Bekijk alle opties met ‘wat-als’ analyses
Excel Video #3: Overzicht in een handomdraai met een ‘histogram’
Excel Video #4: Elimineer fouten met snijpuntoperatoren
Excel Video #5: Boek tijdswinst met draaitabellen
Excel Video #6: Foutloos vermenigvuldigen met ‘Productmat’
Excel Video #7: Effectief Formules controleren

Excel Video #8: Optimale rooster- of werkplanning
Excel Video #9: Sneller rekenen met ‘plakken speciaal’
Excel Video #10: Snel foutmeldingen opsporen en herstellen

Ontdek meer verbluffende en eenvoudige mogelijkheden van Excel:
Cursus Excel 2010
Cursus Effectieve liquiditeitsprognoses met Excel
Cursus Investeringsanalyses met Excel
Cursus VBA Excel

Gerelateerde artikelen