Bedrijven pakken cybercrime samen aan

ABN AMRO, Ahold Delhaize, Shell, IBM, ING en KPN slaan de handen ineen tegen digitale criminaliteit en vandalisme.

ABN AMRO brengt vandaag bedrijven uit verschillende sectoren bijeen om het over de uitwisseling van informatie te hebben. Daaronder zijn cyberveiligheidsdirecteuren van verschillende bedrijven alsook mkb'ers en studenten.

Lees ook: Cybercriminaliteit sterk in opkomst.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opent de conferentie die tot en met woensdag duurt. Doel is om hiaten in de aanpak van cyberdreigingen in kaart te brengen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen om de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven beter te beveiligen tegen cybercriminelen.

Betete digitale beschermingswal

Het samenwerkingsverband moet uiteindelijk leiden tot een betere digitale beschermingswal waar niet alleen de grote bedrijven zelf, maar ook kleine ondernemingen en particulieren van profiteren.

“Op dit moment beveiligen grote bedrijven en instellingen zichzelf heel goed, maar we kijken met z’n allen nog onvoldoende naar de beveiliging van onze economie en onze samenleving als geheel”, aldus Christian Bornfeld, Chief Information & Technology Officer van ABN AMRO. “Bovendien zijn er heel veel kleinere bedrijven, waaronder veel van onze klanten, die het geld en de capaciteit niet hebben om een goede cybersecurity afdeling op te bouwen.”

EU kan binnenkort sancties opleggen

Juist vandaag gingen de 28 landen van de Europese Unie akkoord met een maatregel waarmee sancties kunnen worden opgelegd aan mensen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen. Met een nieuw strafsysteem kunnen banktegoeden worden bevroren en reisverboden opgelegd. Het wordt vrijdag officieel aangenomen.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen hadden aangedrongen op de mogelijkheid tot ‘cybersancties'. Een van de redenen daarvoor was de hackpoging bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, en andere door Moskou aangestuurde cyberoperaties. Daarnaast moeten de strafmaatregelen hackers afschrikken om verkiezingen te manipuleren.

EU wapent zich tegen dreigingen

De sancties kunnen worden opgelegd aan mensen ongeacht waar ze wonen of wat hun nationaliteit is, maar alleen na instemming van alle 28 EU-landen. Een soortgelijk strafsysteem bestaat al voor mensen die betrokken zijn bij een aanval met chemische wapens, zoals in het Britse Salisbury. “Met deze sanctiemaatregelen laat de EU zien dat het zich wapent tegen nieuwe dreigingen”, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Gerelateerde artikelen