De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september met 3 procentpunten gestegen naar 107%. Met deze dekkingsgraad voldoen pensioenfondsen voor het eerst sinds mei van dit jaar weer aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Volgens Aon Hewitt is deze tijdelijke opleving van de dekkingsgraad echter geen reden tot optimisme. De forse stijging afgelopen maand komt voor een deel doordat de driemaands gemiddelde rente in september is gestegen. Daardoor daalde de waarde van de verplichtingen met 1,5%, wat de dekkingsgraad ten goede komt. De actuele marktrente is echter gedaald. Deze werkt door in de driemaands gemiddelde rente van de komende maanden, die naar verwachting dus weer zal dalen.

“Als de dekkingsgraad weer onder het wettelijk vereiste minimum zakt, hebben pensioenfondsen slechts drie maanden de tijd om te herstellen,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Hewitt RFM Nederland. “Lukt dat niet, dan volgen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken.”

Vermogen pensioenfondsen gestegen
Naast een daling van de verplichtingen, nam het gemiddelde vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen in september juist toe met ongeveer 1,5%. Op staatsobligaties werd door de daling van de marktrente een winst gemaakt van 1,5%. Daarnaast zijn de aandelenkoersen in september wereldwijd met 3,2% gestegen. Bedrijfsobligaties tekenden een rendement van 0,7%. Grondstoffen deden het slecht en daalden met -5,9%.

De dekkingsgraad is berekend aan de hand van de Ultimate Forward Rate en de driemaands gemiddelde marktrentes, zoals voorgeschreven door De Nederlandsche Bank. Aon Hewitt monitort de dekkingsgraden ook op basis van dagelijkse marktrentes en op basis van driemaands gemiddelde marktrentes zonder Ultimate Forward Rate.

Bron: Aon Hewitt