Fiscus keert dividendtaks uit aan EU-fondsen

De Belastingdienst moet buitenlandse bedrijven naar schatting tientallen miljoenen tot mogelijk een half miljard aan dividendbelasting uitkeren. Dat stelt financieel adviseur KPMG Meijburg & Co, die gisteren namens 75 Britse pensioenfondsen voor zover bekend de eerste toezegging kreeg tot dividendbetaling van de fiscus.

Nederlandse pensioenfondsen zijn binnen de Europese Unie volop in rechtszaken gewikkeld met buitenlandse belastingdiensten. Zij zeggen recht te hebben op honderden miljoenen.

De buitenlandse pensioenfondsen die in Nederland belegden, betaalden jarenlang belasting over het dividend. Nederlandse pensioenfondsen hoefden diezelfde belasting echter niet af te rekenen. Het Europese Hof erkende de discriminatie en stelde de buitenlandse pensioenbeheerders in het gelijk.

Vanaf 2006 waren alle pensioenfondsen voor de belasting gelijk, maar over de jaren ervoor werd geen belasting terugbetaald. Bij wijze van proef eiste KMPG Meijburg de dividendbelasting over de jaren 2003 tot 2007 terug.
 
‘Gezien het budgettaire belang voor de Nederlandse staat is dit een enorme omslag. Voor alle buitenlandse pensioenfondsen en bedrijven moet Nederland toch zeker een half miljard terugstorten’, schat Niels van der Wal, senior tax manager bij KPMG Meijburg & Co. De totale dividendbelasting was in 2007 goed voor drie miljard euro aan opbrengsten.