Familiebedrijven bieden de huidige laagconjunctuur beter het hoofd dan niet-familiebedrijven. Daarover is vrijwel ieder familiebedrijf (94 procent) het eens. Volgens tweederde komt dit doordat familiebedrijven conservatiever zijn gefinancierd, met weinig vreemd vermogen.


Dat blijkt uit een rondgang van adviesbureau Boer & Croon onder bestuursleden van zo’n 40 familiebedrijven met een minimale omzet van 10 miljoen euro. Driekwart van de familiebedrijven is het eens met de stelling dat familiebedrijven zich beter door de crisis slaan omdat zij minder gericht zijn op korte termijn financiële prestaties.

Meer vertrouwen in bank
Opvallend aan de uitkomst van het onderzoek is ook dat ruim 63 procent van de familiebedrijven naar de bank zou stappen wanneer extra financiële middelen nodig zijn. Ruim 15 procent zou aankloppen bij een particuliere investeerder, terwijl een dikke 12 procent naar een andere familiebedrijf stapt. ‘Familiebedrijven lijken in deze huidige tijd meer vertrouwen te hebben in de traditionele geldverstrekker dan menig ander bedrijf’, aldus Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon en verantwoordelijk voor de afdeling Corporate Finance.

Bron: Boer & Croon