Denkwerk is geen thuiswerk

Onderzoek suggereert dat thuiswerken nadelig kan zijn voor mentaal veeleisende taken.

Thuiswerken heeft mogelijk een nadelige invloed op het doen van cognitieve taken, zo blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek naar schakers, door de Erasmus Universiteit (pdf).

Toen live-evenementen door corona verboden werden, verplaatsten schaaktoernooien zich naar de online omgeving. De onderzoekers hebben met AI de kwaliteit van schaakbewegingen en bijbehorende fouten van die online wedstrijden beoordeeld.Ze concluderen dat mentaal veeleisende taken thuis moeilijker af te handelen zijn, dan wanneer ze fysiek aanwezig zijn op een werkplek. Overmatig gebruik van thuiswerk kan daarom de productiviteit schaden, menen ze.

“Schaken is in veel opzichten vergelijkbaar met het werk van de kantoorwerkplekken van de kennismaatschappij: het spel is strategisch, analytisch, en speelt zich af onder tijdsdruk,” zegt Dr. Dainis Zegners, die het onderzoek leidde. “Cognitieve vaardigheden die bij schaken worden gebruikt, worden ook gebruikt voor gecompliceerde taken en strategische besluitvorming, zoals het opstellen van een juridisch contract, het opstellen van een aanbestedingsdocument of managementbeslissingen. Kortom, het soort taken dat duidelijk en nauwkeurig moet worden nagedacht.”

Zegners wil niet zo ver gaan dat mensen niet vanuit huis moeten werken, maar “onze resultaten laten zien dat de productiviteit kan dalen voor cognitief veeleisende taken.” Daar moet dus rekening mee worden gehouden.

(bron: Erasmus Universiteit; foto: Daria Sannikova, Pexels)