De arbeidsmarkt gaat nog verder op slot

Het aandeel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking dat actief op zoek is naar een baan is gedaald naar een nieuw laagterecord.

Volgens cijfers van de Intelligence Group over juli tot en met september 2021 is het aantal mensen dat actief op zoek is naar een baan verder gedaald van 11,1% naar 10,7%. Daarmee is het laagterecord in arbeidsmarktactiviteit uit het tweede kwartaal is in het derde kwartaal 2021 opnieuw gebroken. 

In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest, sinds Intelligence Group dit sinds 2003 meet. Parallel bereikt de sourcingsdruk een nieuw hoogterecord. Ruim 34% van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar/werkgever voor een nieuwe baan.

Het dalen van het actieve arbeidsaanbod betekent een extra grote daling van miljoenen sollicitaties c.q. aanbiedingen door bemiddelaars van flex. Recruiters merken dat direct in het feit dat een gemiddeld aanbod van 8 sollicitaties per vacature en/of vier zzp’ers per opdracht, opdroogt naar geen of enkele sollicitaties of aanbiedingen. Alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt versterken het gevoel van krapte en schaarste, zoals lege banken bij detacheerders, de sterke groei in het aanbod van mensen op platforms en uitzendkrachten die na te hebben gewerkt bij de GGD niet makkelijk tegen minder aantrekkelijke voorwaarden in beweging komen.

Werkgevers reageren op de lage arbeidsmarktactiviteit, door nog actiever mensen te gaan benaderen. Nog nooit eerder zijn zoveel mensen benaderd voor een andere baan als in het afgelopen kwartaal, namelijk 34,3%. Dit vindt inmiddels plaats over de volle breedte van de arbeidsmarkt, met een aantal vakgebieden die er echt uitschieten zoals Engineering (63%), Consultancy/ Advies (60%) en ICT/Automatisering (58%).

Hierna volgen directie/(interim)-management (53%), Installatie, reparatie en onderhoud (53%), Marketing (50%) en Onderzoek/ Wetenschap/ R&D (48%). De top-tien wordt afgesloten door Financieel/ Accountancy (48%), Juridisch (46%) en Kwaliteitsmanagement/ Procesverbetering (45%)

 

 

 

Gerelateerde artikelen