Chaos op internationale beurzen

Een opeenvolging van gebeurtenissen in de Amerikaanse financiële sector leidde gisteren 15 september tot grote internationale rumoer. De indices op Wall Street daalde niet zo hard (4,4%) sinds 11 september 2001.

De chaos begon toen zakenbank Lehman Brothers uitstel van betaling vroeg en bekend werd dat branchegenoot Merrill Lynch wordt overgenomen door Bank of America. De stap van Lehman kan duiden op een mogelijk aankomend faillissement.

Afgelopen weekend werd bekend dat er geen koper voor Lehman te vinden is. De belangrijkste overname kandidaten Bank of America en het Britse Barclays, waren niet bereid om Lehman te redden zonder garanties van de Amerikaanse overheid.

Recentelijk greep de Amerikaanse overheid nog in om hypotheekgiganten Freddie Mac en Fannie Mae te redden. Eveneens hielp de overheid bij de overname van noodleidende zakenbank Bear Stearns door JPMorgan Chase.

Dit weekend werd echter bekend dat de Amerikaanse Fed, in samenspraak met minister van financiën Henry Paulson, niet van plan is verder in te grijpen bij commerciële banken. De meest aannemelijke reden hiervoor is dat risicovol gedrag niet per definitie ondersteund dient te worden. Banken zijn geen staatsbedrijven.

De zakenbanken Lehman Brothers en Merrill Lynch zijn de jongste slachtoffers van de wereldwijde krediet- en hypotheekcrisis die zomer 2007 uitbrak. De internationale effectenbeurzen verloren gister zwaar terrein na het verontrustende nieuws.

In Amsterdam waren de gevolgen van de crisis sterk voelbaar. Aegon verloor gedurende de dag ruim tien procent. Fortis en ING verloren respectievelijk acht en zeven procent. De AEX bleef op het eind van de dag staan op 385,04.

Gerelateerde artikelen