Business as usual bij ABN AMRO
Net als bij ING wordt er door het Openbaar Ministerie nu ook met ABN AMRO Bank N.V. geschikt. Het OM onderzoekt nog wel of drie bestuurders strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
Onbegrijpelijk en slecht voor de klanten en de belastingbetaler door de slapende grootaandeelhouder Wopke Hoekstra en zijn voorgangers op Ministerie van Financiën, het mismanagement van Gerrit Zalm als CEO, die in 2008 werd benoemd door Wouter Bos, verantwoordelijk voor ‘de redding van ABN AMRO’ in 2008 die met ‘De prooi’ als handboek soldaat veel ervaren ‘bankiers’ van 50+ liet verwijderen omdat ze ‘fout’ waren geweest.
De commissarissen in de RvC van ABN AMRO worden ook met instemming door het Ministerie van Financiën als grootaandeelhouder benoemd en hetzelfde geldt voor de mensen die de aandelen ABN AMRO beheren in het NLFI.
Opvallend daarbij is trouwens dat de huidige president-commissaris van de RvC voorzitter van de ABN AMRO op dit moment Tom de Swaan is. Waarom? Hij komt van de DNB af (directie 1986-1998) en werd in 1999 als lid van de RvB van ABN AMRO aangesteld als CFO vanwege zijn DNB-achtergrond m.b.t. bankentoezicht. Hij verliet de bank in 2008 na de overname en werd in 2018 weer benoemd als president-commissaris bij ABN AMRO met toestemming van Wopke Hoekstra…….tja. Business as usual dus.
Chris Vogelzang, die nu is afgetreden als CEO van de Danske Bank net als commissaris Gerrit Zalm, werd in 2007 benoemd tot CEO van International Private Clients. Zwaar vermogende relaties die veel gebruik maakten en maken van offshore structuren voor belastingoptimalisatie (‘offshore banking’) wereldwijd. Ook hij was precies op de hoogte wat er in de Bank en zijn private banking business unit wereldwijd werd gedaan aan Compliance en KYC bij de splitsing en het Remedial-programma om van de Cease & Desist af te komen.
Intensief toezicht op ABN AMRO sinds 2005 vanwege de Cease & Desist order
De ABN AMRO viel sinds 2005 namelijk onder een Cease & Desist order van de Amerikaanse toezichthouder en de DNB vanwege terrorist financing en witwassen. Met zeer verscherpt toezicht en een heel groot wereldwijd AML en KYC-herstelprogramma, Remedial-programma, waar ik vanaf 2005 t/m 2011 als programmamanager bij Compliance/ KYC en in de business in verschillende rollen actief bij betrokken was.
Over bestuurscultuur gesproken
Ik heb toevallig net het boek van Pieter Omzigt uitgelezen. Schokkend en tegelijkertijd een herkenbaar verhaal in het licht van wat er met ABN AMRO gebeurd is vanaf 2008 als je kijkt naar de rol van ministeries, ministers, toezichthouders, de politiek en de media.
Zoals ik in het laatste hoofdstuk van ‘Dagboek van een bankier. De dagelijkse werkelijkheid achter de prooi’ schreef in 2014: ‘Epiloog: als je niets verandert, verandert er niets’. Waarom?
Kijk maar eens naar de reactie op Twitter van de huidige grootaandeelhouder Wopke Hoekstra van het CDA:
‘ABN AMRO is ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De conclusies van @Het_OM zijn helder en zeer pijnlijk. @ABNAMRO erkent deze fouten en werkt verder aan verbetering. Ik ga in gesprek met de bank, @DNB_NL en NLFI over de gevolgen hiervan.’
Ik zal nu wel weer als klant een brief krijgen dat de tarieven omhooggaan ‘vanwege gestegen compliance-kosten’ en de boete wordt ook gewoon in het volgende kwartaal afgeboekt. Tijd voor een parlementaire enquête dus: https://lnkd.in/ekTFSXX
Tony de Bree
EX-global splitsingsmanager CDD/KYC bij ABN AMRO (2008-2011).