Brussel komt met nieuwe aanpak faillissementen in EU

Ondernemers moeten hun bedrijf gemakkelijker kunnen redden van de ondergang. Gaat het toch mis, dan moet hun een tweede kans worden gegund, vindt de Europe

De commissie presenteerde dinsdag nieuwe voorstellen om de faillissementswetgeving in de EU gelijk te trekken. De richtlijn moet vooral tijdige herstructurering van een bedrijf in de problemen mogelijk maken, zodat “banen kunnen worden gered en bedrijfswaarde behouden blijft”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. “Ook willen we ondernemers die falen stimuleren om overeind te krabbelen en het, nu wijzer, opnieuw te proberen.”

Jaarlijks gaan volgens de commissie 200.000 bedrijven in de EU bankroet, met een verlies van 1,7 miljoen banen tot gevolg. Vooral voor kleinere bedrijven is het moeilijk om het hoofd boven water te houden bij financiële problemen.

Volgens de commissie bestaat in Europa, anders dan in bijvoorbeeld de VS, de cultuur om bedrijven te liquideren als het niet goed gaat in plaats van te kijken naar andere mogelijkheden, met de bank erbij. Brussel stelt voor om een ‘adempauze’ van vier maanden toe te staan voor schuldenaars zodat ze kunnen onderhandelen over herstructurering van een potentieel rendabel bedrijf.

Mocht een faillissement onafwendbaar zijn, dan moet de afwikkeling korter en goedkoper dan nu in veel lidstaten. Om de ondernemer te stimuleren het opnieuw te proberen, zou deze binnen drie jaar van zijn schulden af moeten worden geholpen.

Businesseurope, de Europese koepel van werkgevers, juicht het initiatief toe. ,,Het is cruciaal de zorgwekkende trend te keren dat 50 procent van de nieuwe zaken de eerste vijf jaar niet overleeft.”

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen