Beleggers en groeibedrijven zorgen voor grote groei NPEX

NPEX, het platform voor groeifinanciering, heeft het afgelopen halfjaar met de introducties van ondernemingen die obligatieleningen uitschreven of certificaten van aandelen uitgaven 23,5 miljoen euro uit de markt gehaald. Ten opzichte van het heel 2016 is dat een stijging van ruim 80 procent.

De uitgifte van obligaties en certificaten van aandelen door groeibedrijven als DBS2, HyGear, Xillio, Tuk Tuk Factory, BOB Autowas, Icecat en Quest leverde de afgelopen zes maanden een bedrag op van 23,5 miljoen euro. Over heel 2016 ging het om een totaalbedrag van 13 miljoen euro.

Bekijk hier alle bedrijven met een notering aan NPEX. 
 
NPEX-directeur Adriaan Hendrikse verwacht dat het totaal ingelegd vermogen door NPEX-beleggers in het tweede halfjaar zal blijven stijgen naar een recordbedrag tussen de 40 en 50 miljoen euro. Volgens schattingen zullen ruwweg tien groeibedrijven nog een beroep doen op de kapitaalmarkt via NPEX, waar meer dan 13.500 beleggers zich bij hebben aangesloten.
 
“NPEX is voor ondernemingen die willen groeien en financiering daarvoor nodig hebben een heel serieus en betrouwbaar alternatief. Het toenemend aantal ondernemingen dat ons inschakelt, maar ook de grote groep beleggers die de introducties omarmt, geeft aan dat NPEX definitief een plek heeft verworven in de financiële wereld als alternatief voor de traditionele financieringen”, aldus Hendrikse over de stevige groei. “Voor beleggers is het een manier om deel te nemen in groeibedrijven en een middel om een goed rendement te behalen op vermogen.”

Groei zet door
Hendrikse ziet een aantal trends en kansen die ervoor zorgen dat de groei zal doorzetten. De ondernemingen die voor NPEX kiezen variëren van machinebouw tot informatietechnologie.

Voorwaarden om gebruik te maken van het NPEX-platform en de uitgifte van bijvoorbeeld obligaties zijn dat de onderneming minimaal drie jaar moet bestaan, een minimale financieringsbehoefte heeft van 1 miljoen euro en een jaar winstgevend moet zijn geweest. Bovendien wordt er door onafhankelijke, externe deskundigen kritisch gekeken naar de onderneming.
 
Volgens NPEX-directeur Alan van Griethuysen kost de zorgvuldige procedure die wordt gevolgd voordat ondernemingen kunnen overgaan tot de uitgifte van obligaties of aandelen enige tijd, maar het heeft ook zeer positieve effecten binnen een onderneming. Bijvoorbeeld op het gebied van financiële verslaglegging en transparantie over toekomstige ontwikkelingen die zullen gaan spelen binnen een bedrijf.
 
“Beleggers zijn bezig met een zoektocht naar rendement. Wij moeten ons werk, ook met behulp van deskundigen als het gaat om due dilligence, goed doen waardoor we betrouwbaar zijn. In het prospectus moet volkomen duidelijk zijn waarvoor het geld wordt aangewend en  welke risico’s er zijn voor de onderneming. Het is onze taak, zonder dat we garanties kunnen geven, die zo goed mogelijk in kaart te brengen.”

Gerelateerde artikelen