Belasting op CO2 kan energierevolutie ontketenen

Een CO2-belasting voor bedrijven zou de basis moeten vormen van de noodzakelijke duurzame-energierevolutie.

Dat het onlangs afgesloten COP21-klimaatakkoord deze politieke maatregel niet noemt in het terugdringen van de wereldwijde emissie, is een grote gemiste kans. Dat zegt Wouter Last, president van plant IT en engineering-specialist Hint. “Het is de hoogste tijd dat de wereldpolitiek maatregelen neemt die het gebruik van fossiele brandstoffen duur maken en de ontwikkeling van energie-efficiënte technologie rendabel. Een emissieheffing is dé manier.”
“De grootste vervuilers zijn op dit moment de industrie, het transport en de vastgoedsector. Alle drie zorgen ze voor een hoge CO2-uitstoot. Enerzijds omdat energie-efficiëntie van processen en technieken vaak geen speerpunt is, anderzijds omdat ze de meest vervuilende brandstoffen gebruiken,” aldus Last. 
Energie-revolutie binnen een paar jaar tijd
De technologieën om energie-efficiëntie te verhogen en uitstoot te beperken bestaan al, maar zijn nog niet rendabel. Ook is er in de markt weinig stimulans aanwezig voor de industrie om alternatieve energiebronnen te gebruiken. 
Last: “Steenkool en olie zijn ruim voorhanden en goedkoop. Het is daarom begrijpelijk dat bedrijven voor die grondstoffen kiezen. Daarbij is het ontwikkelen en gebruiken van duurzame technologie niet economisch rendabel. Het afblazen van CO2 daarentegen is zowat gratis. Een koolstofbelasting pakt dit probleem bij de basis aan, omdat het de alternatieven aantrekkelijker maakt. Dit kan een energierevolutie ontketenen binnen nu en een paar jaar tijd.” De landen die in Parijs met elkaar plannen hebben opgesteld om de CO2-uitstoot op globaal niveau in te perken, en de temperatuurstijging op aarde te bedwingen, noemen een heffing echter niet als oplossing.

Alternatieve energie en duurzame technologie
Als de financiële bezwaren uit de weg zijn geruimd, staat niets bedrijven meer in de weg om te verduurzamen. Volgens Last is aardgas een voor de hand liggend brandstofalternatief dat op zeer korte termijn al ingezet kan worden: “Aardgas is efficiënter in het verbruik dan olie en levert een stuk minder CO2-uitstoot op. De gasvoorraden zijn ook ruim voldoende om olie en steenkolen te vervangen. En gas kent vele toepassingen, zowel voor de industrie als in huishoudens. Enkele uitzonderingen daargelaten.”
Naast het terugdringen van emissies, kunnen bedrijven ook milieuvriendelijker omgaan met de eventuele uitstoot die er nog wel is. Innovatie biedt hier uitkomst: “Ik denk aan CO2-opslag in oude gasputten, wat overigens meteen het laatst beetje aanwezige gas eruit drukt. Ook in de technologie om zuiniger te verbruiken is er al veel mogelijk. Warmteopslag in gebouwen en geavanceerder elektrisch transport zijn goede voorbeelden. Vooralsnog zijn deze innovatieve methodes niet economisch haalbaar. Het benodigde kapitaal is hoger dan de besparing, en dus moet de industrie financieel geprikkeld worden om er serieus mee aan de slag te gaan. En dat kan vrij gemakkelijk met een flinke heffing op broeikasgas die vrijkomt in productieprocessen van bedrijven. Daarom vind ik het opmerkelijk en jammer dat de wereldleiders hier niet op inzetten in hun strijd tegen de opwarming van de aarde.”
Bron: Hint

Gerelateerde artikelen