Behoud WW na ontslag

De rechten op een werkloosheidsuitkering worden hersteld voor werknemers die in deeltijd-WW hebben gezeten en daarna door de aangescherpte regels voor de crisissteun zijn ontslagen. Dat is het gevolg van een motie van PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en haar GroenLinks-collega Ineke van Gent, die dinsdag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Hierover bericht accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. In juli werden de regels van de deeltijd-WW strenger, omdat een groter beroep werd gedaan op de regeling dan verwacht.

Met de WW-steun kunnen werkgevers hun personeel minder laten werken, totdat de vraag weer aantrekt. Op die manier hoopt het kabinet ontslagen te voorkomen. Maar de vakbeweging waarschuwde na de aanscherping dat bedrijven ervoor zouden kiezen minder werknemers in de deeltijd-WW te houden en dat deze ontslagen zouden worden.

Normaal zit er een boete ingebouwd in de deeltijd-WW om tegen te gaan dat bedrijven na gebruik van de crisissteun alsnog mensen ontslaan. Maar deze boete geldt niet als zij wegens de nieuwe regels ervoor kiezen minder personeel in de deeltijd-WW te houden. Volgens Vermeij is het dan wel zo eerlijk om in deze gevallen ook niet de werknemers te straffen en de uitkeringsrechten die zijn gebruikt tijdens de deeltijd-WW, terug te geven als ze alsnog ontslagen worden.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei eerder ervan uit te gaan dat na de aanscherping maar een klein deel van de bedrijven zou overgaan tot het ontslaan van werknemers die in de deeltijd-WW hebben gezeten. Volgens de woordvoerster van Donner wordt nog onderzocht om hoeveel bedrijven het gaat.

Gerelateerde artikelen