Bedrijven potten winst op

Steeds meer bedrijven hebben flinke buffer, maar omzetgroei neemt af.

Door de aanhoudende economische groei hebben Nederlandse bedrijven een flinke financiële buffer opgebouwd. Ook is er nog altijd sprake van een stijgende omzetlijn bij het MKB, al is de omzetgroei in twee jaar tijd gehalveerd.

Dat blijkt uit de meerjarige cijfers van de Exact MKB monitor, gebaseerd op de geanonimiseerde data van 340.000 bedrijven die hun administratie bijhouden in Exact Online. Hoewel de omzet nog steeds stijgt, neemt die groei sinds september 2017 langzaam af. Eind 2019 zat de gemiddelde omzetgroei van het Nederlandse MKB iets onder de 3 procent. Twee jaar geleden was dat nog ruim 6 procent.

De cashflowpositie van Nederlandse bedrijven verbetert gestaag. Sinds november 2016 - de oudste data van de monitor - is er een stijgende trendlijn te zien. In september 2019 - de meest recente maand waarvan de economische cijfers definitief zijn - sloot ruim 55 procent de maand af met een cashflowpositie van minimaal 10.000 euro. Drie jaar eerder was dat nog minder dan 50 procent.

Lees ook: Overtollig kasgeld is armoe

(bron: Exact)

Wat is de waarde van een bedrijf?

Krijg jij wel genoeg geld voor de aandelen van jouw bedrijf bij verkoop? Hoe weet je dat je als koper niet teveel betaalt? De cursus Business Valuation geeft praktische antwoorden op deze en andere vragen als: hoe bereken je de juiste waarde van een bedrijf en hoe overtuig je anderen ervan dat dit de juiste prijs is? 

Bekijk het programma