And the winner is…

De achtste M&A Awards: een heuse belevingsdeejay, een bedrag van 19.000 euro voor het goede doel en een glorieuze winnaar in de persoon van Jan Louis Burggraaf (dé overnamejurist van de afgelopen vier jaar). Daarnaast voor het eerst in de geschiedenis een vrouw op het podium: Riëlla van de Vondervoort.

In aanloop naar de M&A Awards deed hoofdredacteur Ronald Bruins van Fusie & Overname onderzoek onder 100 fusie- en overnamespecialisten, M&A directors, CFO’s en investeringsmaatschappijen. De overname-experts bij uitstek lieten hun voorkeuren in dertien categorieën weten en daaruit kwamen maar liefst 65 genomineerden.

Van de beste overname van het jaar tot aan Best Acquisition Support en Best M&A Laywer… De ondervraagden gaven ook aan wat zij als hoogtepunt van het jaar zien. ABN AMRO stak er met kop en schouders bovenuit. De een vindt het een landmark deal en een overname waar Fortis trots op mag zijn, de ander ziet het als de uitverkoop van de BV Nederland.

‘De verkoop was totaal onnodig. Schande!’ Zeker is dat hiermee de aanzet werd gegeven voor een consolidatie in het Europese bankenlandschap. ‘Het is een overname die uniek is in de Nederlandse geschiedenis.’ Opvallend is verder dat een groot aantal van de ondervraagden ook de overname van ICI door Akzo Nobel noemt.

‘Goed voor het Oranjegevoel’, zeggen zij. ‘Een zeer geslaagde herpositionering.’ Een enkeling noemt de overname van Corus door Tata. ‘Hiermee wordt aangetoond dat opkomende markten de wereld van morgen in toenemende mate domineren.’

Te gunstig
Bezorgd zijn de fusie- en overnamespecialisten vooral over de kredietcrisis. ‘De schok die de schuldenmarkten hebben gekregen, leidde tot een correctie van de eagerness van private equity.’ De markt stortte in het derde kwartaal 2007 in, met name in het segment boven EUR 1 miljard.

‘Het gemak waarmee risico’s in de ontstane gretigheid werden genomen in de goede periode, is wat mij betreft een dieptepunt. Er werden minder garanties geëist, banken financierden onder te gunstige voorwaarden.’

Is dit de inleiding voor een volgende recessie, vraag een van de specialisten zich af. Van een depressie was tijdens de M&A Awards in ieder geval geen sprake. Voor het eerst werd hét evenement van en voor fusieen overnamespecialisten gehouden in het hotel Okura in Amsterdam, daar waar menigmaal ook presentaties van jaarcijfers plaatsvinden.

‘Een uitstekende keuze’, vonden de aanwezigen. Na het ontvangst met champagne togen maar liefst 350 aanwezigen naar de prachtig aangeklede zaal waar de prijzen werden uitgereikt. Daar wachtten Bas van Werven van BNR Nieuwsradio en Janneke Willemse van Belegger.nl, verantwoordelijk voor de presentatie van het evenement, hen op.

Zij begonnen met een schets van de markt. ‘Het is geen stilstand, maar de markt heeft wel een klap gekregen van de kredietcrisis. Daarnaast komen corporates weer duidelijk in het spel voor.’ Ook voor 2008 lijkt het een actieve overnamemarkt te worden.

Dat beaamde ook Onno Sloterdijk van KPMG, de winnaar in de categorie Best M&A Advisor (midmarket). ‘Jullie zijn nooit te bereiken, krijg ik vaak te horen. Jullie werken dag en nacht en in de weekeinden. Hebben jullie wel een thuisstrategie?’ De overnamejurist van het jaar in de middenmarkt werd Herman Kaemingk van Loyens & Loeff.

‘Het voelt extra goed om deze prijs te winnen, er is meer concurrentie dan ooit.’ Hij roemde Alfons van der Aa, de CEO van Fabory en een van de genomineerden voor Buy Out Manager van het jaar. De prijs in die categorie ging echter aan Van der Aa voorbij. Hij moest Ronald van Zetten van HEMA voor laten gaan.

De 350 genodigden, gestoken in galakledij, zagen Jan Louis Burggraaf voor de vierde achtereenvolgende keer de prijs voor M&A Laywer ophalen. Hij was door HP/De Tijd al getipt als winnaar.

Burggraaf: ‘Ik wil bij deze ook aandacht vragen voor mensen aan de andere kant van de tafel, zoals Hein Hooghoudt van NautaDutilh. Zij maken dat we samen een professioneel traject kunnen neerzetten.’

Paul Lamers, net in dienst bij Gilde, haalde de prijs voor Best Private Equity House in het middensegment op namens Gerhard Nordemann. ‘We zijn een food investeerder bij uitstek’, maakt hij enigszins reclame.

Best Young Talent Rob Hendriks van BNP Paribas constateerde dat zijn kantoor nog genoeg deals in de pijplijn heeft zitten. Volgens Cornelis Smaal van PwC, winnaar Best Acquisition Support, schuilt zijn kracht in het feit dat hij het simpel houdt.

Enerverend
Hugo van Berckel van CVC Capital Partners ging met de prijs voor Best Private Equity House aan de haal. ‘Het was een enerverend jaar.’ Oscar Kinders van PwC, Best Fiscalist, prees vooral zijn team.

‘Het is een teameffort geweest.’ De belevingsdeejay onthaalde de winnaars met winnaarmuziek zoals eye of the tiger en we are the champions. Tromgeroffel vlak voor het bekendmaken van de naam en dan de winnaar in de schijnwerpers.

Twan Geurts van de Rabobank viel die eer te beurt als Leveraged Finance Banker voor de middenmarkt. Als winnaar in de categorie Best Leveraged Finance Banker voor het topsegment kwam Riëlla van de Vondervoort van de Bank of Scotland uit de bus.

Zij is in de geschiedenis van de M&A Awards de eerste vrouw die een van de prijzen mee naar huis neemt. Is dit een mannenbolwerk, wilde presentator Van Werven weten. ‘Ja, maar dat is aan het veranderen’, antwoordde een uitermate blije Van de Vondervoort.

Zij ging vervolgens met haar team op de foto en ze verzekerde de tombstone een mooi plaatsje te geven. De uitreiking van de prijzen was één van de hoogtepunten van de M&A Awards. Een ander was de veiling van diners en overnachtingen, vliegtickets, kaarten voor het Europees Kampioenschap voetbal en kaarten voor het ABN AMRO World Tennis Tournament voor het goede doel.

Onder auspiciën van de stichting Finance for Charity haalde veilingmeester Bas van Werven maar liefst 19.000 euro op. Dat bedrag ging onder meer naar het Liliane Fonds, de Stichting Hulphond, ING Chances for Children en de stichting Finance for Charity zelf.

Het topstuk van de veiling: een weekeinde Parijs dat voor een overweldigend bedrag van 7.500 euro naar Rob van der Laan van Boer & Croon ging. Een tevreden veilingmeester kon dan ook niet anders dan de veiling een groot succes noemen. ‘Geweldig!’

Best Acquisition
Hans Wijers, CEO Akzo Nobel (overname ICI )

Best Buy Out Manager
Ronald van Zetten, CEO HEMA

Best M&A Advisor
Rob Oudman, BNP Paribas

Best M&A Advisor (midmarket)
Onno Sloterdijk, KPMG

Best Private Equity House (topsegment)
Hugo van Berckel, CVC Capital Partners

Best Private Equity House (midmarket)
Gerhard Nordemann, Gilde Investment Management

Best M&A Lawyer
Jan Louis Burggraaf, Allen & Overy

Best M&A Lawyer (midmarket)
Herman Kaemingk, Loyens & Loeff

Best Leveraged Finance Banker
Riëlla van de Vondervoort, Bank of Scotland

Best Leveraged Finance Banker (midmarket)
Twan Geurts, Rabobank

Best M&A Fiscalist
Oscar Kinders, PricewaterhouseCoopers

Best Acquisition Support
Cornelis Smaal, PricewaterhouseCoopers

Best Young Talent
Rob Hendriks, BNP Paribas

Gerelateerde artikelen