Amerikaanse importheffing kost Nederland 2 miljard euro

Als president Trump een importheffing van 10 procent oplegt aan EU-producten, zoals auto's, landbouwmachines en bier, komt de Nederlandse export 3,7 miljar

Uitgaande van gelijkwaardige tegenmaatregelen door de EU, valt het Nederlands BBP na twee jaar 2 miljardeuro  lager uit (-0,3%). Maar, indien de plannen van de Republikeinse congresleden voor een grensbelasting voorrang krijgen op deze gewone importheffing, zal de schade voor Nederland minder groot zijn. Mocht de EU als vergelding een gelijkwaardige grensbelasting heffen, dan blijven de handelsstromen ongemoeid, zo blijkt uit een studie van het Economisch Bureau van ING.
 
Amerikaans protectionisme raakt Nederland relatief hard
‘Nederland is relatief kwetsbaar voor mogelijke importheffingen uit de VS’, zegt Raoul Leering, hoofd Internationaal Handelsonderzoek bij ING en auteur van de studie. ‘De VS zijn de één na belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse uitvoer, gemeten naar de toegevoegde waarde van de export. Ruim 8 procent van het geld dat Nederland met export verdient komt uit de VS. Daarmee is onze economie als geheel voor 3,5 procent afhankelijk van vraag uit de VS, ruim boven het EU-gemiddelde van 2,6 procent.’
 
Volgens Leering, is de Nederlandse uitvoer naar de VS verantwoordelijk voor circa 300.000 banen in Nederland. ‘De sectoren administratieve dienstverlening, luchttransport, geraffineerde olieproducten, basismetaal en de chemische industrie zijn het meest afhankelijk van de Amerikaanse vraag naar buitenlandse producten.’
 
In een aantal andere sectoren, bijvoorbeeld de groothandel en financiële dienstverlening heeft de afzet in Amerika een minder groot aandeel in de totale toegevoegde waarde van de sector. Maar deze sectoren leggen gezien hun grootte, op de administratieve dienstverlening na, wel het meeste gewicht in de schaal voor het effect van de importheffing op de Nederlandse economie als geheel.
 
Minder export en meer binnenlandse afzet
Partiële berekeningen laten zien dat een Amerikaanse importheffing van 10 procent na twee jaar voor Nederland een BBP- schade oplevert van 0,3 procent BPP, onder veronderstelling van gelijkwaardige tegenmaatregelen door de EU. De schade is het resultaat van minder export naar de VS en meer afzet voor Nederlandse bedrijven in het binnenland.
 
Indien de plannen van de Republikeinen in het Amerikaanse congres voor een exportsubsidie gecombineerd met een importbelasting de voorrang krijgen boven deze gewone importheffing (waar President Trump meer van gecharmeerd is), is de schade minder groot.

Als er gelijkwaardige vergelding door de EU plaatsvindt, zal dit alternatieve plan zelfs in het  geheel geen schade toebrengen aan de Nederlandse economie omdat opwaartse druk op de exportprijzen (door toedoen van de importbelasting) in dat geval gecompenseerd wordt door neerwaartse druk door toedoen van EU-exportsubsidies van eenzelfde omvang. 

Bron: ING

Gerelateerde artikelen