EU consumenten kunnen nu in elk EU land meedoen aan massaclaims.

De EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over een nieuwe richtlijn, die het voor consumenten overal in de Europese Unie mogelijk maakt, om gezamenlijk een zaak aan te spannen.  In Nederland kunnen consumenten via de WAMCA - de Wet afwikkeling massaschade - al gezamenlijk een zaak aanspannen. De nieuwe Europese wet maakt dit ook in een ander land mogelijk. "Recente schandalen als Dieselgate of Cambridge Analytica hebben laten zien dat een handelaar in een ander land ook Nederlanders kan duperen," zegt Europarlementariër Lara Wolters, een van de onderhandelaars. "Tot nu toe hadden die consumenten geen mogelijkheid om in een ander land dan waar ze wonen hun schade te verhalen."

Via de nieuwe richtlijn kunnen EU-burgers en belangenorganisaties in alle lidstaten een massaclaim indienen. In de wet worden strenge eisen gesteld aan de belangenorganisaties die namens gedupeerden optreden. Andere lidstaten moeten die organisaties dan erkennen als ze in hun land een zaak brengen. Ook mogen nationale rechters buitenlandse claims toetsen op ontvankelijkheid.

Voordelig effectiever in reporting

Steek je veel tijd in het produceren en lezen van rapportages, budgetteren en forecasten? Volg dan de Leergang Reporting en ontvang 32% korting. In 3 dagen leer je effectiever rapporteren, sneller en beter forecasten en neem je adequate beslissingen op basis van de belangrijkste business drivers.

Bekijk het programma

(bron: ANP)