Ondanks de slechte afsluiting van 2008 hebben zakenbanken een actief jaar achter de rug. Het aantal activiteiten in fusies en overnames bereikten niet hetzelfde niveau als het recordjaar 2007, maar de activiteit was zeer hoog. Dat was vooral het gevolg van een groot aantal fusies en overnames in de bancaire sector.

Veel fusies en overnames zijn wel ingetrokken doordat financiering een probleem werd. Een recordaantal geplande fusies en overnames is vorig jaar niet doorgegaan: wereldwijd 1.309 projecten voor een totale waarde van 911 miljard dollar. Dat heeft onderzoeksbureau Dealogic berekend.

In 2007 waren het er minder in aantal, maar hun waarde lag wel iets hoger. Volgens Dealogic vertegenwoordigden de geslaagde fusieprojecten in 2008 in totaal 3.280 miljard dollar, bijna een derde minder dan het record van 2007.

Toch was 2008 nog steeds het op twee na beste fusiejaar in de geschiedenis. De meest projecten sneuvelden in het vierde trimester van het jaar. Het fusievolume kwam toen uit op 577,6 miljard dollar, 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De financiële sector was de sector waar de meeste fusies en overnames plaatsvonden: 19 procent van het totaal, met een waarde van 636,6 miljard dollar.