8 tips: dit moet u nog dit jaar regelen

U heeft nog twee weken: met een paar uur werk en enkele overzichtelijke besluiten valt veel winst te halen. Het scheelt geld en gedoe.

Aftrekposten naar voren

Haal aftrekposten naar voren: kijk of uitgaven kunnen worden gedaan die volgend jaar niet meer of minder aftrekbaar zijn. Overweeg om voor 1 januari te investeren in bijvoorbeeld IT, onderhoud aan gebouwen of besparingen op energie. Bijvoorbeeld: de EIA (energie-investeringsaftrek) levert meer geld op als de investering nog dit jaar wordt gedaan, want het aftrekpercentage voor de EIA gaat 1 januari omlaag van 54,5 naar 45 procent.

Inkomsten uitstellen

Op 1 januari daalt het vpb-tarief over de eerste 200.000 euro winst van 20 naar 19 procent. De jaren erna dalen de tarieven verder. Dus in zijn algemeenheid: haal kosten naar voren, waardoor de aftrek meer oplevert, en stel opbrengsten zoveel mogelijk uit om gebruik te maken van het lagere tarief.

Doe laatste btw-correcties

Doe de laatste btw-correcties van 2018 voor 1 januari. Zoals: privé-gebruik van bedrijfswoning en auto, maar ook btw die op investeringsgoederen is afgetrokken en moet worden terugbetaald. Ook: giften aan relaties en personeel (kerstpakketten, bedrijfsuitjes, kosten van de bedrijfskantine). Is de verstrekking niet hoger dan 227 euro, dan hoeft dit niet te worden opgegeven. Let op: bij controles van de belastingdienst hebben dit soort giften meestal extra aandacht.

Ga slim om met btw-verhoging

Koop dit jaar goederen of diensten waarvan het verlaagde tarief op 1 januari toeneemt van 6 tot 9 procent. Het gaat om voeding, (niet-alcoholische) drank en boeken. Of diensten als sportfaciliteiten, schilderen, hotelovernachtingen, kapper en fietsenmaker. Voor een bedrijf met een fitness-ruimte is het sowieso voordelig vòòr 1 januari te investeren, omdat de btw voor sportfaciliteiten volgend jaar niet meer aftrekbaar is. Ter compensatie is er een (minder voordelige) nieuwe subsidieregeling.

Lees ook: 'Enorme gevolgen mkb door btw-verhoging'

Nieuwe regels buitenlandse werknemer

Voor werknemers die fiscaal buiten Nederland wonen is actie nodig vanwege de heffingskortingen, zoals de arbeidskorting. Het buitenlandse adres van de werknemer moet dit jaar in de loonaangifte worden opgenomen. Als u niet het buitenlandse- maar het tijdelijke adres in Nederland gebruikt, zijn werkgevers verplicht het anoniementarief van 52 procent op te leggen. Check daarom de fiscale woonplaats van medewerkers en informeer het personeel dat ze een deel van hun netto-inkomen moeten inleveren.
Vraag advies, want het is ingewikkeld: er komen drie keer zoveel loonbelastingtabellen en er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zoals: de arbeidskorting geldt wel voor niet-inwoners in andere EU-landen, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Of: de werknemer moet – voordat hij in dienst trad – minimaal 150 kilometer van Nederland hebben gewoond en dit jaar minstens 37.296 euro verdienen. En: er geldt een overgangsregeling voor bestaande werknemers.

Optimaliseer de Tesla-tax

Vanaf 2019 ligt de grens voor het lage bijtellingspercentage van 4 procent voor volledig elektrische auto’s op een catalogusprijs van 50.000 euro. Daarboven geldt een bijtelling van 22 procent (tenzij de auto al in 2016 of daarvoor is aangeschaft). Let op dat de kentekenregistratie deze maand rond komt. Overigens: ook zonder de verlaagde bijtelling kan een elektrische auto fiscaal interessant zijn, omdat in de aanschafprijs de BPM is vervangen door een hoger btw-bedrag – dat aftrekbaar is. Bovendien geldt een milieu-investeringsaftrek en een vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting.

Lees ook: Elektrische auto rukt op

Belastingvoordeel door tariefopstapje

Door een fiscale eenheid te verbreken kunt u misschien gebruik maken van het tariefopstapje in de vennootschapsbelasting. Dat kan per BV een belastingvoordeel opleveren van 10.000 euro. Afhankelijk van de bedrijfsresultaten kan het voordelig zijn een eerder dit jaar aangegane fiscale eenheid te verbreken voor 1 januari – dat wil zeggen: in hetzelfde boekjaar. In dit verband: het kan handig zijn om fiscale, bedrijfseconomische of administratieve redenen de boekjaarperiode voor het einde van het jaar te veranderen.

Weg met de KOR-administratie!

Komt u als btw-ondernemer in aanmerking voor de KOR (kleineondernemersregeling), dan hoeft u voor de berekening een deel van de bedragen niet mee te tellen, onder andere de verschuldigde btw als u goederen uit een ander EU-land koopt en waarbij de leverancier ondernemer is. De leverancier wordt 0 procent belast, maar voor de verwerving in Nederland geldt het reguliere tarief. Als u de KOR niet toepast, maar voldoet aan de voorwaarden, kunt u voor 1 januari een verzoek indienen om ontheven te worden van deze administratie.