‘Aanbestedingswet kost overheid miljoenen’

De Nederlandse overheid geeft ongeveer vijftig miljoen euro per jaar teveel uit door bij aanbestedingen niet goed samen te werken met het midden- en kleinbedrijf (MKB). Die schatting maakte directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser maandag 18 augustus in NOVA.

De huidige wet geeft overheden de ruimte om eisen te stellen die het voor kleinere bedrijven moeilijk tot onmogelijk maken mee te dingen naar een opdracht. Die eisen zijn voor kleinere bedrijven moeilijker om aan te voldoen dan voor grote bedrijven, zegt MKB Nederland.

Hierdoor zouden de aanbestedingen niet voor de gewenste marktbesteding zorgen. Het zorgt daarentegen voor een gebrek aan concurrentie en een tekort aan innovatieve ideeën, zegt Visser.

De klacht van MKB-Nederland klonk eerder ook al uit de mond van architecten. De architectenberoepsvereniging BNA gaf als voorbeeld een aanbesteding voor een nieuw gemeentehuis in de gemeente Westland.

Zeven van de twaalf bureaus trokken zich terug uit de procedure vanwege de extra eisen van de gemeente. Zo zouden de architecten al een vrij doordachte en complete schets hebben moeten inleveren voordat ze wisten dat ze mee mochten doen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) snel met nieuwe regelgeving komt die grenzen stelt aan de eisen die bij aanbestedingen kunnen worden gesteld, meldt NOVA. Zij zegt hieraan te werken. Deze zomer werd een voorstel voor wijzigingen in de wet door de Eerste Kamer verworpen.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen