6 barrières op de weg naar strategierealisatie

Wij en onze organisaties, van eenmansbedrijf tot multinational, realiseren maar 50 procent van onze strategische potentie! Dit jaar publiceerde 'The Performance Factory' een interessant onderzoek. Men vroeg aan 1.100 managers verspreid over 26 landen in hoeverre zij hun strategische potentie realiseren. Meer dan 80 procent gaf als antwoord dat zij en de organisaties waarvoor zij werken ergens tussen de 40 en 60 procent van het strategisch potentieel realiseren. Wat weerhoud ons?

Natuurlijk is de interessante vervolgvraag: wat weerhoudt ons om betere resultaten te boeken? Vaak is het zaak om stiekem binnengeslopen barrières in de bedrijfsvoering op te sporen en op te ruimen. Helaas bezitten wij vaak een blinde vlek voor zulke barrières. Hoe komt het dat u er vaak niet aan toekomt om een oplossing te vinden en te implementeren? En hoe lukt het wel?

In het kort samengevat komt blokkeren van veranderingen door barrières neer op het volgende proces:

 
Zodra u een barrière bij uzelf en bij uw organisatie hebt herkend kunt u hierop actie ondernemen en hem uitbannen. Daarom gaan we gelijk verder met het benoemen van deze barrières. U vindt ze ook dicht bij huis. Misschien herkent u er enkele van. Hier zijn ze: De zes barrières die ons weerhouden meer resultaat te boeken

De 6 barrières

Barrière 1: Angst
Ieder mens heeft angst op een bepaald niveau. Enkele veelvoorkomende vormen zijn: Angst voor succes, faalangst, angst voor het onbekende, angst om iets verkeerd te doen, angst om geld te verliezen, angst dat je het niet goed genoeg doet, et cetera. Faalangst blijkt de meest voorkomende vorm te zijn. Zelfs bij zeer succesvolle mensen komt het voor. Die succesvolle mensen onderscheiden zich echter ten opzichte van de rest door het falen dat ze meemaakten om te zetten in een grotere vaardigheid om succes te behalen.

Johan Cruijff had ongetwijfeld talent, maar hij perfectioneerde zijn techniek door eindeloos met de bal te blijven trainen en elke tekortkoming om te buigen in een voordeel. Ad Scheepbouwer begon als 16-jarige jongen te werken als kelner in de scheepvaart en werkte daarna als productiearbeider. Hem overkwam een motorongeluk waarna hij meer dan een jaar in het ziekenhuis lag en waardoor hij zijn oude werk niet meer kon oppakken. Hij kreeg een baantje op de loonboekhouding en ging bijleren in de avonduren. Hij verdiepte zich in het overeind houden van bedrijven bij tegenwind en hoe je door zuinig te zijn met dubbeltjes, guldens kunt verdienen. Die vaardigheid demonstreerde hij met een overtuiging en vasthoudendheid die hem uiteindelijk CEO van KPN maakte.

De remedie tegen faalangst is het perspectief veranderen. Het verhaal van Ad Scheepbouwer laat zien dat ook succesvolle mensen in het bedrijfsleven tegenslag hebben gekend. Ook Nissandeh Neta ging eerst failliet voordat hij voor de 2e keer miljonair werd. Ben Verwaayen kende bij Lucent Technologies en bij BT perioden van grote tegenslag. Over Frits Bolkenstijn werd geringschattend gesproken voordat hij triomfen vierde als succesvol lijsttrekker van de VVD. U kunt vertrouwen in de toekomt houden als u naar tegenslag kijkt als een tijdelijke terugslag, een leerervaring die u helpt wijzer te worden, waardoor dit u geen tweede keer overkomt. U weet uw gedrag te veranderen – u heeft de eerste barrière geslecht! – en bekijkt tegenslag als een tijdelijk verschijnsel.

Barrière 2: Gebrek aan focus
Helaas hebben mensen de eigenschap dat ze ontzettend snel van focus kunnen wisselen. Bij mijn kleinzoon (en uw kinderen of kleinkinderen) kun je dat in extreme mate waarnemen. Het ene moment zijn ze vol enthousiasme gefocust op een stuk speelgoed. Het volgende ogenblik kan een vlieg die voorbij vliegt of iets anders dat langskomt hun aandacht in een split-second afleiden. Wij volwassenen hebben ook nog steeds de neiging om ons te laten afleiden. Veel mensen hebben vandaag de dag moeite om een langer artikel of een boek te lezen omdat ze moeite hebben met concentratie en focus.
__________________________________________________________________________________

CFO Ready na de succesvolle opleiding Strategisch Financieel Management
Deze vijfdaagse opleiding is onmisbaar voor financials die willen groeien van financieel vakman naar strategisch partner. Na deze opleiding bent u 'CFO Ready': u draagt actief bij aan strategierealisatie, u doet betere M&A deals, u heeft meer grip op Compliance & Governance, u bent in control met risicomanagement en u voorkomt ERP drama's. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________

Uit de volgende formule blijkt waarom een gebrek aan focus u weerhoudt van hogere resultaten: De beste manier om focus te houden is door urgentie te kweken. Een excellent voorbeeld van focus is Jumbo. De directie van Jumbo Supermarkten wilt dat u een perfecte servicebeleving ervaart. U als klant staat voorop. Nu roepen heel veel organisaties dat zonder dat u daar veel van merkt. Jumbo heeft haar missie echter praktisch en tastbaar gemaakt voor de klant en voor alle personeelsleden. Een voorbeeld: ‘drie in de rij, kassa erbij’, en als de winkel daarin niet slaagt dan krijgt u uw boodschappen gratis mee naar huis. Denkt u dat dit de medewerkers van Jumbo focus biedt en dat zij elk moment van de dag tijdig actie ondernemen? Zeker weten van wel! Ga maar eens bij een Jumbo kijken!

Barrière 3: Dezelfde gewoontes blijven herhalen
Zolang u blijft doen wat u gisteren deed behaalt u vandaag ook de resultaten die u gisteren behaalde. Een open deur? U staat er van versteld hoeveel mensen dit wel weten maar dit gedrag toch blijven vertonen. Hoeveel managers heeft u zelf meegemaakt, die van hun omgeving verandering eisen maar zelf precies hetzelfde blijven doen en geen verandering in hun eigen optreden en gedrag demonstreren? Als u verandering wilt, start dan met het veranderen van uw eigen optreden, uw tijdsbesteding en uw gedrag.

Barrière 4: Gebrek aan een hoger doel
U kunt personen en organisaties die een hoger doel kennen, herkennen aan hun gedrag. De manier waarop ze lopen, aanzitten in vergaderingen en besprekingen, hoe ze staan (of hangen…) bij de koffiehoek. Mensen zonder hoger doel hebben iets lusteloos over zich. In besprekingen merk je dat ze veel goed vinden, zolang er van henzelf maar niet veel wordt verlangd. Het zijn overlevers, ze doen altijd het ‘juiste’ en altijd doen ze precies zoveel als nodig is om te overleven.

Voor mensen met een hoger doel is falen geen optie. Zij stralen iets vastberadens en energieks uit. Zij hebben een visie, uitzicht op een hoger doel dat hen beweegt om zich optimaal in te zetten. Onze ervaring is dat geld mensen niet dat hogere doel verschaft wat hen inspireert, focus biedt en productief maakt. Wat is uw hogere doel en het hogere doel van uw organisatie? Inspireert en motiveert het u? Zou u er een uur eerder voor uw bed uit komen? Ontdek uw hogere doel, vind samen met uw collega’s een gemeenschappelijk hoger doel. Lukt het u niet om met uw omgeving een gemeenschappelijk hoger doel te vinden, dan raad ik u aan om een andere omgeving te zoeken.

Barrière 5: Uitstellen
Uitstellen is meer dan uitstellen omdat u er geen zin in hebt. Soms willen we iets wel doen, maar komt er iets anders op onze weg dat hogere prioriteit heeft of op het moment belangrijker lijkt.

Er zijn drie vormen van uitstel:

Emotioneel. Meestal onbewust en veroorzaakt door beperkende overtuigingen zoals: ‘dat kan ik/deze organisatie niet’ of ‘als ik faal is alles verloren’, etc. Ervaring leert dat mensen beperkende overtuigingen bijna niet zelf kunnen opsporen. Een goede coach kan helpen en samen met u in twee uur tijd veel bereiken.
__________________________________________________________________________________

CFO Ready na de succesvolle opleiding Strategisch Financieel Management
Deze vijfdaagse opleiding is onmisbaar voor financials die willen groeien van financieel vakman naar strategisch partner. Na deze opleiding bent u 'CFO Ready': u draagt actief bij aan strategierealisatie, u doet betere M&A deals, u heeft meer grip op Compliance & Governance, u bent in control met risicomanagement en u voorkomt ERP drama's. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________

Omgeving. Mensen in een rommelige omgeving of bijvoorbeeld zittend aan een bureau volgepropt met dossiers, kunnen gemakkelijk het gevoel krijgen dat ze omkomen in het werk. Daardoor kunnen ze uitstelgedrag gaan vertonen. Veel ZZP’ers en managers bedelven zichzelf onder het lopende werk, waardoor ze niet toekomen aan die klus die mogelijk moet maken dat prestaties fors gaan verbeteren. Opruimen dus, dat bureau en die werkkamer, en u zult ervan versteld staan wat u dat oplevert.

Time management. Slecht time management is een ideale voedingsbron voor uitstelgedrag. Vraag u eens af wat het effect zou zijn als u uw prioriteiten anders zou leggen. Als u een specialist zou inschakelen in plaats van te blijven proberen het zelf te doen. Delegeren dus. U denkt misschien dat u dat veel geld kost, maar misschien is dat wel uw belemmerende overtuiging en levert het u meer op dan dat het u kost!

Barrière 6: Gebrek aan vasthoudendheid
Vasthoudendheid is zonder twijfel een sleutelattitude die nodig is om resultaten te bereiken. Zonder vasthoudendheid zouden Johan, Ad, Nissandeh, Ben en Frits niets hebben bereikt. Maar let op! De voorbeelden van deze mannen heb ik bewust gekozen. Zij allen hebben iets groots bereikt dankzij hun vasthoudendheid bij TEGENSLAG. Deze mannen hadden de keus om bij de tegenslagen in hun leven de moed op te geven en het bijltje erbij neer te gooien.

De meeste mensen doen dat gewoon, zij gooien het bijltje erbij neer. Ook iemand die veertig jaar bij een bedrijf werkt is vasthoudend. Maar deze vorm van vasthoudendheid laat iemand niet boven de middelmaat uitgroeien. Alleen vasthoudendheid bij tegenslag maakt u onderscheidend ten opzichte van de massa en is een voorwaarde voor betere dan gemiddelde resultaten. Hoe u aan vasthoudendheid kunt winnen? Ken uw hoger doel, uw visie, de missie voor uw leven en voor uw organisatie. De reden waarvoor u met liefde iedere morgen een uur eerder opstaat.

Koos Overbeeke is Management consultant en Interim manager bij Slagkracht Management bv.

Gerelateerde artikelen