Over hoe u een goed CV opstelt verschillen de meningen. Moet u beginnen met een profielschets? Komt eerst opleiding of toch werkervaring? Moet het CV één of meerdere pagina's bevatten? Belangrijk is om het doel van een CV in het oog te houden: het communiceren van uw waarde voor een potentiële werkgever. Focus u daarom op de drie belangrijkste kwaliteiten van het CV.

Een CV moet up-to-date en makkelijk te scannen zijn, en mag geen fouten bevatten. 

1. Makkelijk te scannen
Managers verantwoordelijk voor uw inhuur zullen waarschijnlijk minder dan 10 seconden besteden aan het bestuderen (scannen) van uw CV. Gelukkig zijn er een aantal manieren om uw CV makkelijker scanbaar te maken. 

Belangrijk is om in ieder geval uw werkervaring te editen speciaal voor het bedrijf waar uw solliciteert. Wat kun jij voor mij betekenen? zal de HR-manager zich afvragen bij het lezen. Laat skills en ervaring die voor deze vacature niet relevant zijn, weg. Maak goed gebruik van witruimtes en bullet points om de overzichtelijkheid verder te vergroten. 

Tip: De gedeeltes van het CV die het meeste aandacht krijgen zijn:
• de bovenkant
• de onderkant
• de linkerzijde
Plaats hier dus de meest relevante informatie voor de werkgever. 

2. Up-to-date
Het is natuurlijk zeer belangrijk om een CV regelmatig te updaten, maar het is net zo belangrijk om irrelevante informatie regelmatig te verwijderen. Verder is het zaak uw werkverleden tot maximaal 15 jaar terug te brengen (afhankelijk van de industrie). De manager verantwoordelijk voor de inhuur zal toch niet verder teruglezen en het vergroot de kans op leeftijdsdiscriminatie. 
__________________________________________________________________________________

Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________________

Een goede gewoonte is daarnaast – ook als u nu niet naar een baan op zoek bent – om opmerkelijke prestaties en succesvol afgeronde projecten direct in uw CV te verwerken. Wanneer u dit niet doet, zult u de details binnen 6 maanden vergeten zijn. 

3. Foutloos
Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel werkgevers treffen zeer regelmatig fouten aan in CV’s, van typo’s tot grammaticablunders. Dit komt zeer onprofessioneel over. Ook het veelvuldig gebruik van afkortingen is af te raden. Het leest niet prettig. Hoe u schrijft zegt veel over u als professional. 

Tot slot, laat uw CV altijd even checken door een proeflezer. 

Succes bij uw volgende sollicitatie!