Zorgen bij KLM over vertrek topman

Zorgen bij KLM over vertrek topman
Twijfel of de opvolger de belangen van het bedrijf weet te behartigen.

Bij KLM zijn er zorgen of de opvolging van topman Pieter Elbers negatieve gevolgen heeft voor de belangen van het bedrijf. Met name de positie van KLM binnen de luchtvaartcombinatie Air France-KLM baart zorgen.

Pieter Elbers, die gisteren aangaf dat hij volgend jaar opstapt als topman van KLM, stond altijd pal voor de Nederlandse belangen, zo geeft bestuurder Chris van Elswijk van cabinevakbond VNC aan. Volgens hem is het nog maar de vraag of een opvolger hetzelfde lukt.

Elbers was volgens Van Elswijk geliefd onder Nederlands personeel wegens het voortdurende gevecht om zeggenschap over KLM met Air France-KLM-baas Ben Smith. “Dat gevecht heeft Elbers telkens gewonnen. Voor de positionering van KLM binnen de groep is het op dit moment bijzonder vervelend.”

“Het is nog maar de vraag of de opvolger ook voor de Nederlandse belangen blijft staan. Wij zien natuurlijk altijd uit naar goede samenwerking. Een nieuwe CEO zal dezelfde houding moeten laten zien ten opzichte van de Nederlandse belangen.”

Vrees voor meer inmenging vanuit moederbedrijf Air France-KLM is er niet direct in het bedrijf. Er zijn bij het samengaan goede afspraken gemaakt en die staan nog, aldus Birte Nelen van FNV Cabine.

Vakbond De Unie vindt dat het te vroeg is voor het vertrek van Elbers. Volgens voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie heeft KLM behoefte aan een stevige directievoorzitter die KLM uit de coronacrisis kan trekken. De vroege aankondiging verzwakt de positie van KLM in de “steeds opvlammende debatten over macht en centen met Air France”, aldus Castelein. “Met de historisch grote uitdagingen voor de boeg is een kapiteinswissel allesbehalve handig.”