Zo krijgen werkgevers toch vacatures ingevuld

Zo krijgen werkgevers toch vacatures ingevuld
Functies worden gewijzigd, eisen aangepast en nieuwe krachten zelf opgeleid.

Naast het aanpassen van wervingsmethoden gaan werkgevers ook op zoek naar andere oplossingen om vacatures te vervullen. Ze gaan functies anders inrichten, functie-eisen aanpassen of een nieuwe werknemer zelf opleiden.

Dat zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Erica Maurits bij de bekendmaking van een onderzoek onder drieduizend werkgevers. Uit dat onderzoek blijkt dat het vinden van nieuwe medewerkers alsmaar moeilijker wordt. Vacatures blijven langer openstaan of er wordt een uitzendbureau ingeschakeld.

Dit meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van onderzoek onder ruim drieduizend werkgevers. Een jaar eerder lag het aandeel moeilijk vervulbare vacatures nog veel lager. Vooral in de bouw en industrie blijkt het opvullen van vacatures lastig.

Voor iets meer dan de helft van alle vacatures was het vorig jaar volgens het onderzoek moeilijk om iemand te vinden. Dat waren vooral technische en dienstverlenende beroepen. 61 procent van de werkgevers zei te verwachten dat het vinden van de juiste mensen de komende jaren moeilijker wordt.

In de bouw was het de afgelopen twaalf maanden bij ruim driekwart van de vacatures moeilijk een geschikte kandidaat te vinden. In de industrie, informatie en communicatie en horeca waren dat er ook relatief veel, rond de 60 procent.

(ANP)