Zo bepaal jij je budget als bedrijf zijnde

Richt het financieel management van je bedrijf al bij de oprichting hiervan op correcte wijze in, om je bedrijf gezond te kunnen houden.

Zet alle inkomsten op een rijtje, kijk naar alle geld leningen die zijn afgesloten bij bijvoorbeeld de investering in productiecapaciteit, enzovoorts. Door het overzicht te behouden, is het makkelijker om tijdig een andere weg in te slaan als blijkt dat de liquiditeit van je organisatie afneemt. Ook geeft dit inzage in je mogelijkheden, wanneer je het afsluiten van een nieuwe lening overweegt.

Tip: kies je zakelijke lening aan de hand van een online tool voor het vergelijken van leningen bij diverse partijen. Zo vind je de lening die je tegen de gunstigste rente af kunt sluiten. Het voorkomt onnodig hoge maandlasten voor je onderneming.

Verdeel je netto inkomsten over diverse potjes
Het indelen van je financiën als onderneming begint bij het uitwerken van een plan. Dat plan is gericht op het vullen van diverse potjes. Er moet een potje komen voor het opzetten van marketingcampagnes, er moet een potje komen om reserves op te bouwen voor minder goede maanden, enzovoorts. Welke potjes zijn voor jouw bedrijf essentieel om rendabel te blijven? Financieel management betekent dat je vastlegt, welk deel van de netto inkomsten maandelijks naar de verschillende potjes wordt gestort. Door vast te houden aan dit plan kom je uiteindelijk verder, ook op financieel vlak. Zijn de potjes voldoende gevuld? In dat geval kun je een volgende stap zetten op operationeel gebied.

Investeren met eigen vermogen of een lening
In de eerste fase van je organisatie zullen de potjes nog niet voldoende gevuld zijn om bijvoorbeeld te kunnen investeren in extra apparatuur. Het maakt dat het afsluiten van een zakelijke lening al snel een optie wordt. Het afsluiten van een zakelijke lening is slechts verstandig, wanneer de inkomstenstroom van je organisatie relatief stabiel is. Je wilt voorkomen dat de lening al snel niet meer kan worden afgelost, met alle gevolgen van dien. Laat je daarbij adviseren door een boekhouder of financieel adviseur, over de lening die door jouw bedrijf goed te dragen is.

Kijk naar financieel management van andere bedrijven
Om het bepalen van je budget makkelijker te maken, loont het om te kijken naar de wijze waarop andere bedrijven hun budgetten indelen. Op internet vind je hier veel informatie over. Er zijn tal van voorbeeld balansen van bedrijven te vinden. Het helpt je ook voor jouw bedrijf de juiste potjes van elkaar te onderscheiden.