Zijn RA’s geschikt als CFO?

Niet voor snelgroeiende ondernemingen, blijkt uit onderzoek. Daar zijn ze te voorzichtig voor.
Er wordt de laatste tijd veel gepubliceerd over de ideale mix van competenties voor financials. Nu hebben wetenschappers onderzocht of een achtergrond als accountant helpt om een succesvolle CFO te worden of zijn.  
 
Althans, de centrale vraag van de onderzoekers was, of er een verband bestaat tussen CFO’s met een ‘accounting background’ (lees: CPA etc.) en de resultaten van een onderneming. 
 
De resultaten van het onderzoek althans zijn duidelijk: bij ondernemingen in snel groeiende sectoren besteden accountant-CFO’s minder aan R&D, en zijn zij minder geneigd om externe financiering te zoeken voor uitbreiding van de activiteiten. In minder snel groeiende sectoren zal de accountant-CFO vooral op de kosten letten.
 
Dat past bij de bevindingen van eerder onderzoek, aldus de wetenschappers, die uitwijzen dat accountant-CFO’s minder risicobereidheid ten toon spreiden dan niet-accountant-collegae. De zogenaamde risico-aversie is bij RA’s groter.  
 
De gevolgen zijn evident: het blijkt dat in groeisectoren een accountant-CFO te correleren is met een lagere beurswaarde – maar in andere sectoren doet een RA-CFO de waarde van de onderneming juist stijgen. Een en ander blijkt uit een onderzoek waarover gerapporteerd wordt in het mei-nummer van het Journal of Accounting and Economics. 
Gerelateerde artikelen