Ziekteverzuim door psychische klachten kost samenleving jaarlijks 1 miljard euro

Kosten verzuim met psychische oorzaak

Het ziekteverzuim door werknemers met psychische klachten kost de samenleving jaarlijks meer dan 1 miljard euro, volgens een vooruitblikkende analyse van Arbo Unie voor 2024. Hoewel het ziekteverzuim naar verwachting zal dalen, zal het personeel langer ziek zijn door psychische problemen. Dat meldt het ANP vanochtend.

  • psychische klachten werknemers kosten Nederland jaarlijks meer dan 1 miljard euro
  • verwachte daling ziekteverzuim, maar personeel langer ziek door groei psychische problemen
  • stijgende kosten toegeschreven aan druk op werknemers en inflatie; zorg en onderwijs het zwaarst getroffen.

Deze stijging van de kosten wordt toegeschreven aan de toenemende druk op werknemers in zowel hun professionele als persoonlijke leven. “Mensen krijgen zowel op het werk als in hun privéleven meer op hun bord”, legt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, uit. Hij merkt op dat vooral mantelzorg voor een zieke partner of ouder moeilijk te combineren is met werk.

Daarnaast leiden de stijgende inflatie en hoge kosten voor onder meer energie en boodschappen tot financiële onzekerheid. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de werkloosheid dit jaar licht zal toenemen, wat volgens Roelen hand in hand gaat met een daling van het ziekteverzuim. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Echter, dit is “niet alleen maar goed nieuws”, waarschuwt Arbo Unie. Mensen zijn namelijk steeds langer ziek. Volgens de arbodienstverlener waren er het afgelopen jaar 2,9 miljoen verzuimdagen door psychische klachten.

Dit is met name terug te zien in het onderwijs, de zorg en de zakelijke dienstverlening. In deze sectoren gaat het bij 40 procent van alle ziekteverzuim om psychische klachten. Dit heeft gevolgen voor collega’s, die het verzuim moeten opvangen en daardoor vaak meer moeten werken.

Gerelateerde artikelen